Čtvrtek, 25. dubna 2024

Likvidace skládky chemikálií v Nalžovicích může stát až 50 milionů

Likvidace skládky chemikálií v Nalžovicích může stát až 50 milionů
Až 50 milionů korun může stát odstranění zhruba 150 tun chemikálií z bývalého zemědělského objektu v Nalžovicích na Sedlčansku. Středočeský kraj proto požádá o finanční podporu stát a následně částku hodlá vymáhat na majiteli objektu. Obyvatelé Nalžovic musejí počítat s tím, že odvoz chemikálií bude trvat až půl roku. Žádné bezprostřední nebezpečí jim ale nehrozí. Objekt hlídají policisté. Kvůli skládce se sešla i bezpečnostní rada kraje. Někteří krajští úředníci a pracovníci krajské hygienické stanice budou finančně postiženi za laxní přístup. Starostka Nalžovic totiž oznámila uložení podezřelých chemikálií už před dvěma roky.

Obyvatelé Nalžovic na Příbramsku se nebezpečí z černé skládky chemických materiálů obávat nemusejí. Budova bývalého prasečáku je dostatečně zajištěna proti vodě a nejnebezpečnější látky, které vykazovaly slabou radioaktivitu, už jsou odvezeny na speciální pracoviště.

Bezpečnostní rada Středočeského kraje však trvá i na odstranění zbývajících chemických látek. Podle hejtmana Petra Bendla by měl samotnou likvidaci zajistit majitel objektu. Pokud se tak nestane, postará se o odvoz kraj. Ale nebude to jednoduché, jak dodává hejtman.

"Situaci komplikuje i právní stav věcí, protože posoudit, co je odpad a co odpad není, co je využitelný materiál a co je odpadovou složkou je z hlediska právního ne zcela jednoznačné," řekl Českému rozhlasu Bendl.

Někteří krajští úředníci a pracovníci krajské hygienické stanice budou podle slov hejtmana za laxní přístup k oznámení starostky Nalžovic o podezření na skladiště chemikálií finančně postiženi. Starostka se na kraj obrátila zhruba před dvěma roky. Odpovědní pracovníci se však spokojili s informací, že majitel objektu není k zastižení. Podle hejtmana se však s podezřením měli ihned obrátit na policii.

Policie zabavila majiteli evidenci skladovaných látek a účetnictví. Je zřejmé, že není kompletní a že v objektu se nacházejí chemikálie, které se v materiálech neobjevují, novinářům to potvrdil zástupce středočeského policejního ředitele Václav Kučera. Z výpovědi majitele vyplynulo, že s chemikáliemi legálně obchodoval. Jak dlouho ke skladování využíval objekt bývalého vepřína, policie vyšetřuje, zatím potvrdila, že podle evidence a účetnictví to bylo minimálně tři roky.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů