Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Krumlově nyní musí třídit odpad ručně

V Krumlově nyní musí třídit odpad ručně

V Českém Krumlově shořela dotřiďovací linka separovaného odpadu a Služby města třídí odpad ručně. Budou to muset zřejmě vydržet minimálně do března příštího roku.
„Požár, který 21. listopadu zatím z nezjištěných příčin zachvátil separační halu, zcela zničil dotřiďovací linku separovaného odpadu. Vzhledem k tomu, že ještě nemáme zprávu hasičů, která je nutná pro posouzení statika, není ještě škoda přesně vyčíslená,“ vysvětlil Josef Pešl, ředitel Služeb města Český Krumlov, které zařízení provozují. Podle něho se však už nyní škoda odhaduje na osm miliónů korun. „Doufáme, že třídička znovu pojede od března popřípadě dubna příštího roku. Ze shořelé linky je totiž použitelná jen kovová konstrukce. Nová na zakázku bude stát kolem 4,5 miliónu korun,“ konstatoval Pešl.
Mluvčí radnice Jana Zuziaková upozornila, že i přes těžkosti, které požár způsobil, dělá město vše pro to, aby separace odpadu pokračovala a obyvatelé mohou odpad třídit dál. „Separace odpadu pokračuje v provizorních podmínkách. Papír je ručně dočišťován na zpevněných plochách vedle haly a prodáván jako směs. Plast se ručně dočišťuje na staré skládce, kde se třídí na bílé a barevné PET lahve a na tvrdý plast a dále drtí na drobné části,“ poznamenala Zuziaková. Zmínila, že město má odběratele i na fólie a sklo končí na staré skládce.
„Český Krumlov patří v třídění mezi nejzodpovědnější města v Jihočeském kraji. Žádáme obyvatele, aby si při třídění odpadu nyní počínali ještě pozorněji, protože špatně saparovaný odpad snižuje výtěžek z prodeje a navíc zvyšuje daleko více nároky na zaměstnance Služeb města, kteří ho ručně přebírají,“ podotkla Zuziaková.
Dodala, že v tomto týdnu začnou pracovníci Služeb města Český Krumlov čistit zdi separační haly od sazí a dalších nečistot. Dojde také na demontáž nepoužitelné třídicí linky.

Pavel Orholz

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů