Pátek, 29. března 2024

Země EU vývozcem odpadu do méně vyspělých zemí

Země EU vývozcem odpadu do méně vyspělých zemí

 

Staré elektronické výrobky, plastové obaly, baterie, chemikálie, azbest ,plechovky, použitý zdravotnický materiál nebo jaderný odpad - to vše v ohromném množství Evropa exportuje do "méně vyspělých" koutů této planety.

EU patří patří mezi největší vývozce odpadků na světě. Firmy se chtějí vyhnout poplatkům za skladování a recyklaci odpadů. Vzájemným předáváním se snaží zmást úřady, které ostatně přílišnou aktivitou neoplývají. Zatím se podařilo odhalit jen  špičku ledovce.

Desetitisíce kontejnerů naplněných nežádoucími výslednými produkty technického rozvoje a blahobytu směřuje každý rok do rozvojových zemí, především do Číny,  Indie, Singapuru, Pákistánu, Nigérie, Somálska, Pobřeží Slonoviny atd. Podle inspektorů EU je 20 procent z tohoto množství exportováno nelegálně. Nizozemské ministerstvo životního prostředí se na základě nejnovějších poznatků z vyšetřování dopracovalo k podezření, že nelegálních může být až 70 procent vyvážených odpadků.  
Evropský export výsledných produktů technického a civilizačního rozvoje míří i do nejchudších států světa, například do Somálska. Názorným příkladem působení evropského exportu je Somálsko. Do této chudé africké země vyvážely kontejnery s nebezpečnými látkami švýcarské, italské ale i další evropské firmy. Na konci 80. let započal proces, který somálské pobřeží proměnil v  obří skládku jaderného, toxického a jiného vysoce rizikového odpadu. "Za tunu platily přibližně osm dolarů, zatímco v Evropě by vyšla likvidace odpadu až na tisíc dolarů," konstatoval somálský odborník působící ve Švédsku A. Muhamed.

Když na konci r. 2004  udeřila tsunami , kontejnery se rozbily a jedovatý odpad se dostal do obydlených oblastí. Lidé začali umírat a trpět nemocemi. OSN upozornila na rychle rostoucí počet krvácení, kožních chorob a rakoviny. Vyskytují se i případy náhlého úmrtí.  Zamořená je  půda, podzemní vody i rybářské zóny. Prozatímní somálská vláda požádala svět o pomoc s vyšetřováním a při likvidaci následků katastrofy. Vstřícné odpovědi se  žel nedočkala. Ani OSN nehodlá do oblasti kvůli bezpečnostnímu riziku posílat svoje zaměstnance.

Organizovaný zločin se mezinárodnímu obchodu s odpady věnuje už řadu let. Jde o potenciálně velice výnosný způsob podnikání. Jedna z nejpoužívanějších cest směřuje podle vyšetřovatelů z Británie přes holandský přístav Rotterdam do států v jihovýchodní Asii.
ZDROJ:www.gnosis9.net
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů