Úterý, 23. dubna 2024

České organizace třídí elektroodpad svědomitě

Shrnující výsledky výzkumu chování spotřebitelů, který nechaly zpracovat tři neziskové společnosti zabývající se sběrem elektroodpadu
České organizace třídí elektroodpad svědomitě

Praha 3. 1. 2007 – Firmy, podniky a organizace v ČR už jsou po léta zvyklé třídit plasty, sklo, papír či kovy, které mezi komunálním odpadem nemají co dělat. Jak jsou na tom s tříděním elektrošrotu, zodpověděl unikátní výzkum společností ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN, které se zabývají zpětným odběrem vysloužilých elektrozařízení. Průzkum, který vypracovala výzkumná agentura MARKENT, byl realizován na vzorku 308 respondentů z celého území ČR. Ukázalo se, že organizace v České republice třídí elektroodpad poměrně svědomitě.

Způsob, jakým se u nás organizace zbavují elektroodpadu, je vzhledem k životnímu prostředí relativně potěšující. Většinu vyřazených elektrozařízení odevzdají do sběrných dvorů, ještě častěji využívají služeb specializovaných firem. ASEKOL se takto postará například o dvě třetiny televizí a faxů či o více než polovinu počítačů, monitorů a rozhlasových přijímačů, ELEKTROWIN o více než tři čtvrtiny sporáků, 63 % ledniček a nadpoloviční většinu myček nádobí a mikrovlnných trub.

Tato fakta zjevně souvisí s přísností zákonů, které neekologické zacházení s elektrošrotem postihují. Protože se organizace elektrospotřebičů zbavují v daleko větším množství, nechtějí riskovat finanční postih, a proto třídí daleko spolehlivěji. Směrnice, která upravuje způsob vyřazování elektrozařízení, existuje ve více než dvou třetinách podniků a čtvrtina firem dokonce zaměstnává člověka, který je za ekologické odstranění elektrospotřebičů přímo zodpovědný,“ vysvětluje Jan Vrba ze společnosti ASEKOL.

Předpisové zacházení s elektrošrotem bohužel neplatí pro všechny organizace. Například rychlovarných konvic vyhodí organizace do popelnice v průměru 9 %. Přičemž firmy do 20 zaměstnanců se tímto způsobem zbaví přibližně každé páté konvice, zatímco podniky s 1000 a více zaměstnanci s nimi nesprávně naloží jen v 7 % případů. „Obecně platí, že čím je podnik větší, tím lépe se stará o svůj elektroodpad. Pokud bereme v úvahu jen procenta, nezdá se to mnoho. Uvědomíme-li si však spotřebu elektrozařízení v podnicích, zjistíme, že hmotnost a počet neodevzdaného zařízení mohou být skutečně vysoké,“ upozorňuje Roman Tvrzník z kolektivního systému ELEKTROWIN.

Co se týče penetrace elektrospotřebičů, organizace povětšinou vlastní užitkové elektrospotřebiče jako je počítač, monitor, svítidla, mobilní telefon, lednička, rychlovarná konvice nebo tiskárna. Naopak spotřební elektronika typu fénu, kulmy, mixéru či discmanu v organizacích vůbec nemá opodstatnění, a proto jimi není využívána. Nejčastěji jsou v podnicích měněny zářivky a svítidla, dále pak rychlovarné konvice a mobily. To, co organizace nejčastěji nakupují, pak logicky ve stejné frekvenci obměňují. V roce 2005 tak více než dvě třetiny podniků vyřadilo počítač a monitor, polovina zářivky, tiskárnu a rychlovarnou konvici.

„Výzkum jsme si nechali udělat, abychom zjistili, jaké povědomí o recyklaci elektrospotřebičů u nás podniky mají a jak s elektroodpadem zacházejí. Získaná data jsou velice cenná nejen pro kolektivní systémy pro sběr elektroodpadu, ale i pro dotazované firmy, které se tak mohou více zaměřit na své slabiny,“ říká Vrba.

„Přestože nás výsledky výzkumu celkem potěšily, přesvědčili jsme se, že osvěta, kterou s pomocí ostatních kolektivních systémů intenzivně provádíme už několik měsíců, má stále své rezervy. Informovanost o sběru elektrošrotu se mezi firmami neustále zvyšuje, stejně jako počet odevzdaných elektrozařízení. Budeme i nadále pracovat na tom, aby se třídění elektroodpadu stalo pro firmy naprostou samozřejmostí,“ uzavírá Pavel Straka, jednatel společnosti EKOLAMP.

Společnost ASEKOL s.r.o. je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci loňského roku byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí jako jediný systémy pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport. ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 1490 městy a obcemi a 536 servisy, opravnami a prodejnami elektro.

Společnost ELEKTROWIN, a. s., byla založena 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému, zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Prostřednictvím 350 sběrných dvorů, téměř 700 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů zajištěných ve více než 2200 obcích smluvně pokrývá přes 70 % obyvatel České republiky.

Společnost EKOLAMP je  neziskově orientovaná společnost zapsaná Ministerstvem životního prostředí do Seznamu výrobců jako provozovatel kolektivního systému zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění světelných zdrojů a svítidel. Byla založena významnými výrobci osvětlovací techniky 30.května 2005. V současné době smluvně spolupracuje s téměř 340 sběrnými dvory měst a obcí. Sběr světelných zdrojů a svítidel je zajišťován i prostřednictvím velkoobchodní sběrné sítě, do které je zapojeno 230 velkoobchodů po celém území České republiky.

 

Kontakty

Ondřej Tesař, AMI Communications, e-mail: ondrej.tesar@amic.cz, tel.: 234 124 112, tiskové středisko press.amic.cz

Květa Hrubešová, Omne bonum, e-mail: hrubesova@omnebonum.cz, tel.: 221 702 232

Jan Vrba, Asekol, e-mail: vrba@asekol.cz, tel.: 261 303 251, www.asekol.cz

Táňa Pokorná, Elektrowin, e-mail: tana.pokorna@elektrowin.cz, tel.: 241 091 832, www.elektrowin.cz

Zuzana Křenková, Ekolamp, e-mail: krenkova@ekolamp.cz, tel.: 274 810 481, www.ekolamp.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů