Čtvrtek, 28. března 2024

Dát staré auto na vrakoviště zdarma? Problém

Dát staré auto na vrakoviště zdarma? Problém
Od letošního ledna se může každý majitel zbavit svého starého auta zadarmo. Výrobci a dovozci aut jsou povinni přijmout jakýkoli model své značky a zajistit jeho ekologickou likvidaci. Tuto službu pro ně má dělat 427 vybraných vrakovišť v zemi. Vyplývá to ze zákona o odpadech, který nyní začal platit.
Vrakoviště přesto i nadále budou chtít poplatky jako loni.
"Zákon je paskvil. Na ekologickou likvidaci ledničky platí kupující 420 korun. Likvidaci mnohem složitějšího stroje, jakým je automobil, by měla vrakoviště platit ze svého?" říká předseda Svazu zpracovatelů autovraků Jan Volejník.
Na rozebrání starého auta, na prodeji železa, oceli, drahých kovů nebo i použitelných náhradních dílů se dá vydělat, oponuje Josef Durdil z firmy ETC Consulting, která se na přípravě nového systému likvidace aut podílela. "Lze vydělat tři až tři a půl tisíce korun na jednom autovraku."
Představitelé firem, které stará auta skutečně rozebírají a likvidují, s ním nesouhlasí.
"Za přijetí starého osobního auta jsme dosud chtěli 670 korun. Z toho čtyři stovky zaplatíme jen za ekologickou likvidaci skel. Většina vraků jsou staré škodovky nebo trabanty, na nich už mnoho železa není," říká Jaroslav Pumberger, majitel firmy Autovraky Chýnov u Tábora. Aby se firma uživila, vykupuje kovy a odtahuje auta.
Martin Hajský má autovrakoviště v Jestřebí u České Lípy spíše jako "melouch", živí jej prodej nových náhradních autodílů. "Loni jsme ale zlikvidovali asi stovku vraků, poplatek byl patnáct set korun za auto. Letos bychom to měli dělat zadarmo, ale ještě nic jistého nevíme," řekl Hajský.
Podle původního návrhu zákona měli výrobci a dovozci aut přispívat na likvidaci částkou pěti tisíc korun za každé auto, které dodají na trh. Při projednávání zákona v parlamentu se povinnost smrskla jen na ojeté vozy z dovozu a navíc jen na ty, které nevyhovují emisním normám. Takové se ale do Česka nedovážejí, takže na účtu Státního fondu životního prostředí pro likvidaci autovraků zeje nula.
Zákon ale vrakovištím nahrává. Zdarma musí brát jen kompletní auta. Pokud chybí motor či jiný díl, mohou chtít poplatek.
Automobilka Škoda Auto zákonem stanovenou povinnost splnila tím, že ji převedla na německou firmu Callparts, která zajišťuje i likvidaci volkswagenů. V Česku Callparts uzavřela smlouvy s šestnácti vrakovišti.
"Mysleli jsme, že půjde o exkluzivitu, že od nás budou brát i použitelné díly. Nic takového. Škodovky likviduje dalších čtyři sta firem," uvedl jednatel děčínské firmy Autoextra František Nedělka.
Český start likvidace autovraků kritizuje i Josef Durdil. "Vyvinuli jsme informační systém, nutný i pro vykazování výsledků vůči Evropské unii. Funguje, ale nemůže se používat. Chybí totiž příslušná vyhláška."
Původní prováděcí předpis muselo Ministerstvo životního prostředí změnit kvůli poslaneckým zásahům a nyní se musí měnit i tři navazující vyhlášky. "V současné době jsou všechny návrhy vyhlášek před připomínkovým řízením," uvedla Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva.


Jak se mění pravidla pro likvidování autovraků
Do konce roku 2006 platil majitel starého vozidla za jeho likvidaci tři sta korun až pětadvacet tisíc korun.
i>u Od 1. ledna 2007 platí nový zákon o odpadech, podle něhož musí výrobci a dovozci aut zajistit likvidaci autovraků na vlastní náklady. Majitelé starých aut, odevzdávaných k likvidaci, nemají nic platit.
Zdarma se má likvidovat pouze kompletní auto s originálními díly. Pokud mu chybí motor, převodovka, katalyzátor - nebo i šroub u kola - může chtít likvidující firma poplatek. Zákon neřeší, co je kompletní auto.
Automobilky a dovozci nových aut měli do fondu pro ekologickou likvidaci přispívat částkou pět tisíc korun za každé auto uvedené na trh. Tato povinnost ze zákona zmizela, ve fondu peníze nejsou.
Ekologické likvidaci podléhají pouze auta registrovaná v zemi. V Česku ale jsou "zbytky" statisíců vozů dovezených na náhradní díly nebo na přestavbu, a jejich likvidaci zákon neřeší.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů