Pátek, 19. dubna 2024

Polská firma chtěla do Česka převézt nelegálně nebezpečný odpad

Polská firma chtěla do Česka převézt nelegálně nebezpečný odpad
Ostrava - Nelegálně se v pondělí pokusila polská dopravní společnost převést dva kontejnery s nebezpečným biologickým odpadem. Zásilku odhalili policisté na česko-polském hraničním přechodu v Chotěbuzi na Karvinsku. Automobil do republiky nepustili. Řekla to mluvčí severomoravské cizinecké a pohraniční policie.

"Kontejnery obsahovaly komunální odpad se směsí drcené kůže a dalšími příměsemi neznámého původu. Byl v takovém stadiu biologického rozpadu, že z něj lezly housenky a červi," popsala zásilku mluvčí.

Dodala, že policisté přivolali pracovníky Celního úřadu Karviná a pracovníka České inspekce životního prostředí. Celníci zjistili, že převozní doklady polské firmě platily výhradně na území Polska. "Pro dovoz odpadu se zbytky kůže musí být vydán souhlas Ministerstva životního prostředí. Navíc to musí být čistý odpad bez dalších příměsí," vysvětlila.

Naposledy se o něco podobného dopustil na Karvinsku jiný polský dopravce loni v březnu. Tehdy policisté na území České republiky nevpustili kvůli chybějící dokumentaci dva kamiony s papírovým odpadem.

Kamiony patřící polské přepravní společnosti mířily podle dokumentů z Polska do Rakouska. Vezly papírový odpad slisovaný do krychlí. Policisté přivolali na posouzení nákladu pracovníky Celní správy a České inspekce životního prostředí. Ti zjistili, že odpad je sice deklarovaný, ovšem doklady k jeho převozu přes naše území nejsou úplné. Proto rozhodli o nevpuštění kamionů na území České republiky.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů