Čtvrtek, 28. března 2024

Město chce Zlíňany přimět, aby více třídili bioodpad

Město chce Zlíňany přimět, aby více třídili bioodpad

Zlín - Řada změn čeká odpadové hospodářství Zlína v letošním roce. Už na jaře by například měla na skládce Suchý důl vyrůst zpracovna biologického odpadu. V mnoha lokalitách přibudou také nádoby na čiré sklo. Beze změny naopak zůstanou třeba poplatky - Zlíňané za svoz zaplatí pětistovku ročně.

äZlín za rok vyprodukuje asi dva tisíce tun bioodpadu. Poradit by si s ním měla kompostárna, která má do konce března vyrůst na Suchém dole,ô uvedl náměstek primátorky odpovědný za životní prostředí Hynek Steska. Zpracovávat by měla odpad z městské zeleně a lesů i biologický odpad ze hřbitovů a zahrad.

Výstavba kompostárny přijde na 16 milionů korun. Do roku 2009 na ni chce město navázat například stavbou bioplynové stanice a vybavením obyvatel nádobami

na bioodpad. äCelý projekt předpokládá, že lidé budou třídit bioodpad. Komunálního odpadu tak budeme skládkovat minimum,ô řekl Steska. Zlín se tak snáze vejde do limitů, které nařizuje Evropská unie.

Nyní je na území města rozmístěno 254 sad na třídění papíru, plastu a skla. V provozu jsou i čtyři sběrné dvory, kde se lidé mohou zbavit mimo jiné velkoobjemového či nebezpečného odpadu. V prosinci se na 14 místech ve městě objevily i nové nádoby na bílé sklo. äLetos jich bude přibývat. Sedmnáct kusů dáme třeba do Malenovic a sedmatřicet na Jižní Svahy. Hnízda s kompletní sadou sběrných nádob čekají v letošním roce také stavební úpravy,ô slíbila vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství zlínského magistrátu Vladimíra Pavlovová.

Podle ředitele Technických služeb Františka Kostelníka obyvatelé města třídí odpad čím dál více. äJe vidět, že se snaží. Surovina, která se k nám z kontejnerů dostává, je čím dál čistší,ô řekl. Od třídění podle něj Zlíňany nejvíce odrazuje představa, že všechno stejně skončí na jedné hromadě. äTo je ale fáma. Tříděný odpad svážíme stejnými vozidly, což lidi může mást. Ale každý den jezdíme s jinou surovinou,ô vysvětlil Kostelník s tím, že vytříděný odpad pak přebírá společnost EKO- KOM, která zajišťuje i jeho recyklaci.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů