Středa, 24. dubna 2024

Klíč k řešení skládky v Hůrách má především inspekce

Klíč k řešení skládky v Hůrách má především inspekce
Na třech bezprostředních krocích v zájmu řešení nelegálního uložení odpadu v obci Hůry na Českobudějovicku se domluvili účastníci dnešního jednání, které svolal jihočeský hejtman Jan Zahradník.
 

Zúčastnili se ho Ladislav Krátký, ředitel oblastní pobočky České inspekce životního prostředí a starostka obce Hůry Magdaléna Kubínová, dále krajský radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a lesnictví Jiří Netík, ředitel krajského úřadu Luboš Průša a pracovníci úřadu zodpovědní za oblast odpadového hospodářství.
Zúčastnění se dohodli, že krajský úřad zruší firmě Profiakont všechny zbylé souhlasy k nakládání s opady, obecní úřad Hůry podá žalobu na vyklizení pozemku a trestní oznámení na firmu Profiakont a Česká inspekce životního prostředí okamžitě zahájí na místě skládky šetření a shledá-li k tomu důvod, uloží firmě Profiakont opatření a lhůty pro sjednání nápravy.
„Coby představitel samosprávy kraje sice nemohu přímo zasahovat do správního řízení příslušných orgánů, pověřeným výkonem státní správy, které se vznikem nelegální skládky v Hůrách zabývají. Sdílím však vážné znepokojení obyvatel obce Hůry nad tím, že společnost Profiakont ukládá bez povolení na obecních pozemcích tuny dovezeného odpadu. Proto jsem se rozhodl pozvat zúčastněné strany a nabídnout tak prostor pro společné hledání schůdného řešení," řekl jihočeský hejtman.
Společnosti Profiakont, která už od roku 2003 provozovala mobilní zařízení ke sběru a výkupu ostatních odpadů, vydal krajský úřad v listopadu 2005 souhlas k provozu zařízení v Hůrách, které mělo sloužit ke sběru, výkupu, předúpravě a využívání ostatních odpadů. Problémy s firmou nastaly počátkem uplynulého roku, kdy dovezla z Německa 300 balíků textilu, které nejdříve uložila v obci Vráto a poté nelegálně uskladnila mimo oplocený areál své provozovny v Hůrách. Za neoprávněné převzetí odpadů do svého vlastnictví a za nakládání s odpady v zařízení, které k tomu nebylo určeno, udělila Česká inspekce životního prostředí loni v červnu společnosti Profiakont pokutu ve výši 296 000,- Kč. Balíky textilií a dalších odpadů však nejen na místě zůstaly, ale další dokonce stále přibývají.
„Dnešní jednání potvrdilo, že krajský úřad nepochybil, když vydal firmě Profiakont souhlas k provozu zařízení pro výkup a třídění odpadu, určeného k dalšímu zpracování, neboť splňovala všechny podmínky, které ukládá zákon. Samotné rozhodnutí České inspekce životního prostředí o uložení pokuty firmě Profiakont z loňského června, potvrzuje, že firma neoprávněně převzala a dovezla do ČR odpad bez platného souhlasu krajského úřadu. Domnívám se ale, že nelegální uložení odpadů mimo areál provozovny, se mohlo už v samém počátku daleko razantněji řešit, a to kromě udělení pokuty i stanovením opatření firmě Profiakont a lhůty pro sjednání nápravy. Jak z dnešního jednání vyplynulo, právě tento postup, který České inspekci životního prostředí umožňuje zákon o odpadech, je i v tuto chvíli cestou k řešení vzniklé situace," vysvětlil Jan Zahradník. Zároveň však zdůraznil, že není v pravomoci hejtmana kraje do rozhodování České inspekce životního prostředí jakkoli zasahovat.

zdroj: www.kraj-jihocesky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů