Čtvrtek, 25. dubna 2024

Export do Bulharska se zvýší až o dvacet procent

Export do Bulharska se zvýší až o dvacet procent
Prezidentem Česko-bulharské obchodní komory je Todor Kraevski už řadu let a v Bulharsku se profesně pohybuje jako ryba ve vodě. I proto se odvažuje odhadnout přínos členství Bulharska v Evropské unii pro naše exportéry: "Zjednodušení obchodování by mohlo zvýšit náš vývoz do Bulharska o deset až dvacet procent." Důvodem je podle něho otevření řady nových příležitostí pro naše podnikatele.
"Rozhodující jsou pro naše firmy energetika, dopravní prostředky a již tradičně strojírenství. Aktuální je ale také ekologie, na niž se budou ze strany unie zvyšovat požadavky. A české firmy mají v této oblasti dostatek zkušeností," říká Todor Kraevski.
Jeho slova potvrzují přetrvávající problémy bulharské metropole s likvidací komunálního odpadu. Již v březnu loňského roku se proto při návštěvě Prahy zajímal sofijský primátor Bojko Borisov o to, jak pražský magistrát nakládá s odpadem.
Bulharské firmy se také chtějí dostat k penězům z evropských fondů. "Mají zájem o zkušenosti českých podnikatelů. Naznačily to ostatně akce, které pořádalo české velvyslanectví v Sofii pro bulharské firmy. O tyto možnosti se zajímal i sofijský primátor," poukazuje na další příležitost Todor Kraevski.
Zájem Bulharů registruje i komora, když žádají o zprostředkování kontaktů na české firmy, které by jim pomohly vypracovat projekty při čerpání unijních financí. Vhodné ale je, aby se samy české firmy snažily oslovovat bulharské protějšky a nabízely jim tuto spolupráci.
Nemalá část finanční podpory Bruselu bude směřovat do budování infrastruktury. "Na zkvalitnění dopravní sítě se usilovně pracuje, což se nedá říci o železnici. Staví se dálnice a byly připraveny projekty jako například nový most přes Dunaj. Infrastruktura přesto není zcela připravena na zvýšení přepravy zboží, v zemi je dálnic stále málo. Problém infrastruktury není však jen záležitostí bulharskou, nýbrž celého Balkánu," tvrdí Todor Kraevski.
Věcí Bulharska je ale to, do jaké míry se mu podaří zavádět do praxe zákony, které země v období přistupování k unii přijala. "Z právního hlediska se země přiblížila k unii, bude ale trvat ještě roky, než se plnění zákonů dostane do právního vědomí," poukazuje Kraevski na některé přetrvávající problémy, jako je korupce. "Ostatně, na korupci se mě ptají všichni, kdo chtějí vstoupit na bulharský trh. Její míra se ale až tak neliší od úrovně v ostatních bývalých socialistických zemích," podotýká šéf komory.
Nehledě na některé přetrvávající bariéry je o podnikání v Bulharsku mezi českými firmami stále větší zájem. Naznačuje to i zvyšující se počet vystavovatelů na tamních veletrzích. "Zájem o působení na bulharském trhu se zvyšuje, což ukazuje nárůst počtu firem, které se prezentují na veletrzích, a to zvláště na Plovdivském strojírenském veletrhu. Právě tento jarní a podzimní veletrh je vhodný pro firmy, které chtějí poprvé vstoupit na bulharský trh. Pro ty zkušenější je vhodné využít další specializované veletrhy," radí Todor Kraevski.
Zda by přitom náš stát měl podporovat spíše ty firmy, které mají na trhu zkušenosti, anebo nové zájemce, v tom má šéf komory jasno.
"Pro mnohé nové firmy, které chtějí vstoupit nyní do Bulharska, je téměř pozdě. Tito zájemci by měli spíše využít kontaktů, vazeb a zkušeností již zavedených firem a kooperovat s nimi či navázat na jejich aktivity. Stát by proto měl podporovat především úspěšné firmy a exportéry. Tím nechci škrtat pomoc začínajícím firmám. Důležité však je soustředit se na konkrétní projekty a ty podpořit," dodává Todor Kraevski.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů