Pátek, 29. března 2024

Tušimickou skládku hlídá unikátní systém

Tušimickou skládku hlídá unikátní systém

Nebezpečí požáru monitorují termovizní kamery, které sledují teplotu uskladněných materiálů

Skládku domovního i nebezpečného odpadu v Tušimicích na Chomutovsku hlídá unikátní protipožární systém. Dvě termovizní kamery nepřetržitě přenášejí informace o okamžité teplotě uskladněných materiálů. Podobný monitorovací systém zatím na žádné jiné skládce v České republice není.
„Pořídili jsme si ho po dvou požárech pěnových a textilních izolačních materiálů pro automobilový průmysl, které způsobily škodu za půldruhého miliónu korun. Nikdy se nevyšetřilo, proč vznikly, a tak jsme se rozhodli podobným událostem předcházet pořízením monitorovací technologie,“ řekl Právu ředitel společnosti Walter Fiedler.
Systém stál šest miliónů korun. Jeho základem jsou dvě švédské termovizní kamery Flir, které skládce dodala společnost Enelex Chvaletice. Na barevném spektru ukazují teploty celé skládky o rozloze 750 krát 150 metrů. V případě teplotních výkyvů vyvolají poplach. Aby se obsluha snáz orientovala v terénu, termovizní obraz doplňuje přenos skutečného obrazu. Každou vteřinu dostává obrazové informace na monitor dispečink hasičského záchranného sboru Dolů Nástup Tušimice a personál v objektu váhy. Provoz je plně automatický a připojit se k němu může několik pracovišť operátorů. Události se zaznamenávají, měřicí místa však pracují nezávisle na záznamovém zařízení. Kamera spolehlivě monitoruje i místa vzdálená 400 metrů.
Podobná zařízení jsou v Čechách ještě dvě. Jedno hlídá od roku 2000 teplotu uhlí na skládce Dolů Nástup Tušimice, druhé od 2001 Cementárnu v Mokré, a to po rozsáhlém požáru pneumatik. Ve světě používají termovizní monitorovací systém firmy Enelex také Korejci nebo Číňané.
Skládka Tušimice si pořídila systém v listopadu loňského roku, ve zkušebním provoze upravovali odborníci nastavení teplotních čidel. „Museli jsme takzvaně vychytat mouchy, aby nám kamery nereagovaly například na východ slunce nebo teplotu motorů strojů, které na skládku zajíždějí,“ uvedl Fiedler.

V prostoru výsypek slouží jedenáctý rok

Skládka přijala první náklad odpadu v srpnu 1996, její stavbu v prostoru výsypek Dolů Nástup Tušimice financovaly Severočeské doly (SD). Do konce loňského roku na ni zejména města v okolí uložila více než 700 tisíc krychlových metrů odpadu.
Životnost skládky je plánována do roku 2041, v letošním roce se připravuje vybudování čtvrté kazety, a to na komunální odpad. Bioplyn, který vzniká jeho rozkladem, se v kogenerační jednotce mění na elektrickou energii. V loňském roce jí Skládka Tušimice vyrobila a dodala do distribuční sítě 2200 MWh. Za elektřinu utržila přes pět miliónů korun.



Šárka Tonarová

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů