Pátek, 29. března 2024

Skládka odpadů Hodonín na Chrudimsku bude čistá v květnu 2008

Skládka odpadů Hodonín na Chrudimsku bude čistá v květnu 2008

Pardubice -- Sanace skládky nebezpečných odpadů v Hodoníně na Chrudimsku skončí na konci května 2008. Uvedl to dnes na tiskové konferenci krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Petr Šilar. Kraj také musí ve zkrácené lhůtě vyúčtovat peníze z evropské dotace Operačního programu Infrastruktura.

"Museli jsme změnit postup prací a vyúčtování, abychom nejdříve spotřebovali státní a evropské peníze a potom krajské. Hlavní práce skončí 31. května, do konce roku se bude provádět kontrolní monitoring," řekl Šilar. Urychlení sanace podle něj přeje i letošní mírná zima.

Na skládku u Hodonína vyvážely od roku 1967 okolní zemědělské podniky a strojní traktorové stanice odpadní tuhé a tekuté hmoty, obaly od pesticidních přípravků, odpady z asanačních jímek středisek ochrany rostlin a z mytí součástí traktorů, například odmašťovací přípravek Alkon, stejně jako silážní šťávy a chlorované sloučeniny. V roce 1981 Okresní hygienická stanice zakázala další používání skládky, protože tekuté kaly prosakovaly do okolí a okolní stromy prosychaly. Okresní úřad v Chrudimi i obec Hodonín se po roce 1989 snažily o likvidaci skládky, ta však kvůli neexistenci jednoznačného vlastníka a viníka kontaminace přešla po vzniku vyšších územně správních celků na Pardubický kraj.

Na vyčištění lokality, které bude stát asi 65 milionů korun, získal Pardubický kraj 65 procent dotací z evropského fondu. Zbývající náklady nese z deseti procent stát a čtvrtinou se podílí Pardubický kraj. Subvence je nutné proinvestovat do konce května, což je nejzazší termín dokončení akcí Operačního programu Infrastruktura.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů