Sobota, 20. dubna 2024

Odpad ze Sosnové se vrátí do Německa

Odpad ze Sosnové se vrátí do Německa

Na jednání expertů MŽP ČR se zástupci Sasko-Anhaltského Ministerstva pro zemědělství a životní prostředí se minulý týden podařilo dosáhnout dohody o vrácení všech (tedy 1 066 tun) odpadů, které byly nedovoleně dovezeny z této spolkové země do Sosnové na Českolipsku [1].

Podle dohody přepravu zajistí spolková země Sasko – Anhaltsko. Česká strana prokázala na základě dokladů německý původ u zhruba 2 441 tun odpadů. Dohoda z minulého týdne se týká podílu, který jde na vrub sasko-anhaltských firem.

Poznámky:

[1] Do areálu bývalého JZD Sosnová–Ramš bylo celkem dovezeno dle odhadu ČIŽP cca 6 550 tun plastů a textilu. ČIŽP uložila české neoprávněné příjemkyni odpadů (D. Hálová) pokutu a vydala rozhodnutí, jímž jí ukládá veškeré odpady shromážděné v areálu předat oprávněným osobám do 30. 4. 2006. V areálu nyní zbývá dle posledních odhadů cca 1 300 – 1 800 tun „plastů“. Vzhledem k tomu, že D. Hálová již není schopná zajistit další odvoz odpadů, požádalo MŽP ČR příslušné orgány ve všech německých spolkových zemích, z nichž odpady pocházely, o převzetí odpadů zpět. Jednání se zástupci bavorských úřadů proběhlo 17. 10. 2006 a byla uzavřena dohoda o vrácení dvou třetin ze 680 tun odpadů nedovoleně dovezených od bavorských firem do Sosnové.

29. 11. 2006 byla nařízena exekuce (rozhodnutí Okresního soudu v Děčíně dosud nenabylo právní moci) na majetek D. Hálové k vymožení povinností, uložených jí rozhodnutím ČIŽP (odstranit do 30. 4. 2006 z areálu v Sosnové všechny nedovoleně shromážděné odpady). V pondělí 22. 1. 2007 bylo při jednání se soudním exekutorem dohodnuto, že pokud se MŽP podaří vyjednat vrácení co největšího množství odpadů zpět do SRN, tuto možnost uvítá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů