Pátek, 29. března 2024

Němci mají platit za dovoz odpadu 30 milionů

Němci mají platit za dovoz odpadu 30 milionů

Česká inspekce životního prostředí rozdala pokuty ve výši 30 milionů korun za dovoz nelegálního odpadu z Německa. Vymáhání pokut však provází velké problémy. Inspektoři zahájili správní řízení s 23 dovozci, právní moci nabyla rozhodnutí o pokutách za 25 milionů korun. "Do České republiky bylo v druhé polovině roku 2005 a na začátku roku 2006 dovezeno přibližně 30.000 tun odpadu," uvedl ředitel inspekce Hynek Beneš. Polovina z toho zůstane v České republice, umístěna byla již na skládkách. "S těmito odpady nemá v tuto chvíli smysl dál nakládat," upřesnil šéf inspekce. Druhá polovina je podle něj buď zpět v Německu, nebo je dojednán jejich návrat v nejbližších týdnech.

"Vymáhání pokut je objektivně řečeno problém, protože řada z těchto subjektů je v konkurzu a bude problematické, aby Celní správa, která pokuty vymáhá, je veškeré vymohla," upřesnil Beneš. O částce, která již byla zaplacena, nemá v tuto chvíli přesné informace. Dodal, že u některých pokut se zřejmě přikročí ke splátkovému kalendáři.

První případy nedovolené přepravy odpadů přes hranice řešila Česká inspekce životního prostředí koncem roku 2005. Objekty, ve kterých bylo objeveno větší množství nelegálně dovezených odpadů, byly často určeny pro chov dobytka nebo jinou zemědělskou činnost. Jejich majitelé v nich nakládali s odpadky bez toho, aniž by požádali příslušný úřad stavebního dohledu o povolení ke změně užívání stavby, uvedla inspekce.

Podle zákona o odpadech navíc nestačí na přeshraniční dovoz odpadu a jeho likvidaci živnostenský list. Je k tomu třeba povolení krajského úřadu, které řada českých podnikatelů, kvůli nimž skončil německý odpad na českých černých skládkách, neměla.

Případy dovozu odpadů je podle vedoucího odpadového hospodářství České inspekce životního prostředí Petra Havelky ideální řešit v okamžiku, kdy je odpad ještě v kamionech. Zlepšit kontrolu by podle něj měl návrh, který inspekce připravila společně s Celní správou.


Zdroj: Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů