Čtvrtek, 28. března 2024

Česku zůstane půlka německého odpadu

Česku zůstane půlka německého odpadu

Praha - Inspekce udělila za dovoz německého odpadu pokuty za 30,5 milionů korun. Polovina z 30 tisíc tun odpadků zůstane v Česku navždy.

"Toto množství totiž bylo v rozporu se zákazem dovozu odpadu rafinovaně uloženo na legálních českých skládkách českými společnostmi jako odpady českého původu, tedy nikoli jako odpady dovezené ze zahraničí," vysvětlila Česká inspekce životního prostředí.

Většina nelegálně přepravovaných odpadů z Německa se do republiky dostala od srpna 2005 do března 2006. Teď se postupně vrací - pokud české úřady prokáží, že odpadky skutečně pocházejí z Německa.

"Situace při vyjednávání je složitá zejména z toho důvodu, že za českou stranu vystupuje jeden příslušný úřad, tedy ministerstvo životního prostředí, zatímco na druhé straně je nutné jednat s příslušnými úřady konkrétních spolkových zemí," uvedla inspekce.

Ministerstvo životního prostředí

Naposledy se ministerstvu podařilo dojednat vrácení více než tisíce tun odpadu ze Sosnové na Českolipsku se zástupci sasko-anhaltského ministerstva pro zemědělství a životní prostředí.

"Na základě příslušných dokladů jsme prokázali německý původ u zhruba 2,4 tisíc tun odpadů. Dododa se týká podílu, který jde na vrub sasko-anhaltských firem," vysvětlila mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Pokuty za 30,5 milionů

Za nelegální dovoz odpadků udělila Česká inspekce životního prostředí 23 firmám a podnikatelům pokuty přesahující 30,5 milionu korun. V právní moci jsou zatím pokuty za zhruba 25 milionů.

Kolik pokut se ovšem skutečně podařilo vybrat, inspekce neví. Připouští ovšem, že to nebude moc. Některé firmy šly do konkursu a na pokutu nemají.

"Vymáhání pokut je problematické," řekl Petr Havelka, vedoucí oddělení odpadového hospodářství. Dodal, že některé firmy ale jednají o splátkovém kalendáři.

Inspekce zatím nemá informace o tom, jestli německé úřady potrestaly tamní podnikatele za to, že nechali vyvézt odpadky za hranice. Podle inspekce není o nezákonném jednání německých firem pochyb a tamním úřadům už poskytla veškeré podklady.

Odpadky míří do Maďarska

Podle České inspekce životního prostředí masivní dovoz odpadků do Česka skončil. "Určité riziko ale samozřejmě trvá," poznamenal Havelka.

Problém s nelegálním vývozem odpadků ovšem neskončil, pouze se přesunul dál na východ. Skládky s německým odpadem už ohlásilo Maďarsko.

Maďarští úředníci dokonce navštívili Česko, aby se poradili, jak se s nelegálním dovozem vypořádat.

Navrhovaná evropská směrnice o odpadech má přitom převážení odpadu po kontinentu zlegalizovat. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) prohlásil, že se pokusí prosadit, aby členské země měly možnost dovoz cizích odpadků zakázat.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů