Pátek, 29. března 2024

ČIŽP v Olomouci uložila v r. 2006 pokutu ve výši 100.000,- Kč dopravci za nezabezpečení přepravy nebezpečných odpadů

ČIŽP v Olomouci uložila v r. 2006 pokutu ve výši 100.000,- Kč dopravci za nezabezpečení přepravy nebezpečných odpadů

Při dopravě nebezpečených odpadů, kterou svými vozidly provádělo občanské sdružení MARAJO z.s.ch., došlo v obci Ptení a na komunikaci v délce 3,1 km mezi obcemi Ptenský Dvorek a Suchdol na Prostějovsku k úniku těchto odpadů. Viníka zjistila Policie ČR. Aby nedošlo k ohrožení zdraví nezúčastněných osob, a také z důvodu velmi kluzkého povrchu vozovky, musela být předmětná komunikace uzavřena do doby než dojde k odstranění uniklých odpadů uzavřena a doprava odkloněna.

Okolnostmi případu se zabývala ČIŽP, která námitky dopravce, že tento zákonné povinnosti splnil a že k porušení stability nákladu muselo dojít až v průběhu samotné přepravy bez bezprostředního zavinění dopravce, neakceptovala. Podle zákona o odpadech ČIŽP uložila dopravci za nezabezpečení přepravy nebezpečných odpadů v souladu s požadavky stanovenými ve zvláštních právních předpisech pokutu 100.000,- Kč. Zvláštní právní předpisy (zákon o silničním provozu a zákon o silniční dopravě) v této souvislosti stanoví povinnost umístit a upevnit náklad na vozidle tak, aby mj. byla zajištěna stabilita a ovladatelnost vozidla a aby neohrožoval bezpečnost provozu na pozemní komunikaci, neznečišťoval nebo nepoškozoval pozemní komunikaci, jakož i povinnost použít pro přepravu pouze vozidla, která jsou k tomuto způsobilá.

Dopravce se sice proti uložení pokuty odvolal, ale správnost rozhodnutí potvrdil odvolací orgán, kterým je Ministerstvo životního prostředí.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů