Čtvrtek, 28. března 2024

Europoslanci hlasují o lepší recyklaci

Europoslanci hlasují o lepší recyklaci

Evropský parlament bude v úterý (13.2.) hlasovat o průlomové legislativě, která může rozhýbat recyklaci milionů tun odpadků a zvýšit surovinovou efektivnost ekonomiky.

Poslanci rozhodují o takzvané rámcové směrnici o odpadech: největší reformě od roku 1975. Hnutí DUHA a další ekologické organizace prosazují několik změn, které by zvýšily recyklaci, podpořily efektivní technologie nebo pomohly předcházet vzniku odpadu. Klesne tak i závislost evropských zemí na dovozu surovin. Zelené organizace zároveň chtějí zachovat právo států bránit se dovozu odpadu ze zahraničí do svých spaloven.

Parlamentní výbor pro životní prostředí v listopadu už podpořil několik změn směrnice:

  • Doplnění konkrétního cíle pro předcházení vzniku odpadu. Do roku 2012 se má zastavit růst množství odpadků a poté by měl začít klesat.
  • Vyškrtnutí klauzule, podle které se spalování odpadu má formálně dostat na úroveň recyklace. Původně navržené znění by České republice znemožnilo bránit se dovozu odpadků z Německa či dalších zemí do zdejších spaloven.

Poslanci budou také hlasovat, zda do legislativy zařadí konkrétní cíl zvyšování recyklace komunálního odpadu. Využívání odpadních surovin v evropských zemích se podle něj má do roku 2020 dostat na 50 % – dnešní úroveň Německa nebo Rakouska – a skládkování či spalování recyklovatelných materiálů postupně zcela skončit.

Martin Konečný z Hnutí DUHA řekl:

„Několik debatovaných změn ve směrnici by znamenalo průlom v recyklaci. Evropské ekonomiky každoročně plýtvají desítkami milionů tun recyklovatelných materiálů. Legislativa by měla stanovit, že co lze recyklovat nebo znovu použít, by výhledově nemělo končit na skládkách či ve spalovnách. Zvýší se tak efektivnost ekonomiky, klesnou náklady na dovoz surovin, rozhýbou se recyklační odvětví a nové technologie.“

Kontakt ve Štrasburku/Bruselu:

Miroslav Šuta, Společnost pro trvale udržitelný život, 608 775 754, email miroslav.suta@centrum.cz

Martin Konečný, Hnutí DUHA, telefon 0032 254 20 185, 0032 484 601 283, martin.konecny@hnutiduha.cz

Kontakt v České republice:

Ivo Kropáček, Hnutí DUHA, telefon 604 207 302, ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů