Pátek, 19. dubna 2024

K recyklaci se vrátilo téměř 250 tisíc chladniček a mrazniček

K recyklaci se vrátilo téměř 250 tisíc chladniček a mrazniček
Kolektivní systém Elektrowin za rok 2006 zpětně odebral 245 833 chladniček a mrazniček. K recyklaci lidé odevzdali celkem 11 141 tun elektrozařízení, což představuje celkem 350 991 kusů domácích spotřebičů, z nichž podstatnou část (12 671 kusů) tvořily velké spotřebiče (například pračky, myčky, elektrické sporáky). Malých spotřebičů, jako jsou kulmy, toustovače, rychlovarné konvice, nebo kuchyňské roboty, a domácích nástrojů a nářadí se v roce 2006 sebralo celých 92 487 kusů. Česká republika se vůči Evropské unii zavázala do konce roku 2008 dosáhnout sběru čtyř kilogramů elektrozařízení na osobu a rok. Pro výrobce velkých a malých spotřebičů a domácího nářadí to znamená ročně zpětně odebrat v průměru 2,8 kg na hlavu.

Protože množství sebraného elektrozařízení se průběžně zvyšuje, věří představitelé firmy Elektrowin, že se stanoveného cíle podaří dosáhnout. Do kolektivního systému Elektrowin je v současné době zapojeno celkem 415 výrobců elektrických a elektronických zařízení. Prostřednictvím 356 sběrných dvorů ve smluvních obcích, 850 posledních prodejců a mobilních svozů ve 2 485 obcích společnost zajišťuje zpětný odběr od 7 060 479 občanů, což představuje více než 70 % obyvatel České republiky.

Rostoucí objem zpětného odběru umožnil kolektivnímu systému Elektrowin od letošního ledna snížit tzv. viditelný příspěvek, který představuje zveřejněné náklady výrobců na zpětný odběr a recyklaci historického elektrozařízení z domácností. Příspěvek v současné době činí 300 Kč za chladničku, 90 Kč za ostatní velké spotřebiče, 20 Kč za střední, 6 za malé a 7 Kč v případě nářadí a nástrojů.

(podle Elektrowin)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů