Čtvrtek, 28. března 2024

Monitorovaná skládka

Monitorovaná skládka
Skládka Tušimice zahájila koncem loňského roku jako první v ČR provoz termovizního protipožárního monitorovacího systému, který nepřetržitě vyhodnocuje teplotu uskladněných odpadů. Důvodem pořízení systému byly dva rozsáhlé požáry pěnových a textilních izolačních materiálů pro automobilový průmysl v areálu skládky v roce 2005 a 2006.

Systém za 6 mil. Kč využívá dvou švédských termovizních kamer Flir, jež obsáhnou území celé skládky o rozloze 750 x 150 m. Vyhledává a vyhodnocuje teplotní extrémy na povrchu skládky a v případě nebezpečí vyvolá alarm. Informace řídicí jednotky kamer předávají na operátorská stanoviště na dispečinku hasičského záchranného sboru Dolů Nástup Tušimice a v objektu váhy tušimické skládky.

Pěnové a textilní izolační materiály se v jedné ze tří úložných kazet skládky poprvé vznítily v červenci 2005, hořely i loni v březnu a dubnu. Likvidace ohně přišla na 1,5 mil. Kč. Výstavbu skládky v prostoru výsypek Dolů Nástup Tušimice financovaly Severočeské doly (SD). Skládka zahájila činnost v srpnu 1996. Do konce loňského roku na ní bylo uloženo více než 700 tis. m3 odpadu. Životnost skládky je plánována do roku 2041. Firma provozuje i kogenerační jednotku na výrobu elektřiny spalováním bioplynu.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů