Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odpad nemizí

Odpad nemizí

Radešín - Odpad, který navezla spediční firma do bývalého zemědělského areálu v Radešíně nedaleko Mšeného - lázní, není ještě odklizen. Za nelegální uložení odpadu už firmě uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) čtvrtmilionovou pokutu.

"Odpad sem začali řidiči navážet několik dní po podepsání nájemní smlouvy, ve které nic o ukládání odpadu nebylo stanoveno," sdělil Jiří Knor, majitel areálu, kde je odpad uložen.

I přesto, že spediční firma Slansped měla nelegální skládku odstranit přesně před rokem, vše zůstalo bez nápravy. Zástupci společnosti celou dobu nebyli v Radešíně spatřeni. Jejich stanovisko se nám nepodařilo získat ani telefonicky. Staré hadry a klasický komunální odpad zde začala firma Slansped ukládat v únoru minulého roku, ihned po tom, co si haly v bývalém zemědělském areálu pronajala. Po několika dnech na kamiony s odpadem upozornili občané. Následně ČIŽP provoz skládky zakázala a nařídila vyklizení naskladněného odpadu.V průběhu roku pak byla firmě uložena pokuta.

"Pokutu jsme tehdy uložili, protože firma neměla souhlas Krajského úřadu k provozu zařízení na využití, úpravu či likvidaci odpadu," uvedl pro ČTK vedoucí odboru odpadového hospodářství ČIŽP v Ústí nad Labem Jiří Turek.

Podle dalších informací se Slansped k rozhodnutí o uložení pokuty odvolal k Ministerstvu životního prostředí.

Kvůli problematické komunikaci se spediční firmou se majiteli budov, ve kterých odpad je, nepodařilo doručit odstoupení od smlouvy. "Firma si přestěhovala sídlo. Všechny dopisy se mi vracejí. Nejen že mi dluží peníze za roční nájem, ale navíc nevím, co mám s tunami odpadu dělat, "dodal Knor.

Michal Závada
Litoměřický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů