Čtvrtek, 28. března 2024

Z Libčan zmizí poslední nebezpečný sud

Z Libčan zmizí poslední nebezpečný sud

LIBČANY - Ve čtvrtek v 8 hodin ráno naloží pracovníci firmy Dekonta poslední zbytky nebezpečného odpadu z ilegálního skladu v Libčanech a odvezou jej k likvidaci. Dětem v mateřské školce a škole, od jejíž budovy se toxické látky skladovaly ve vzdálenosti pouhých šedesáti metrů, už dnes havárie nehrozí. Odvezením posledního sudu však problémy nekončí. Sdružení Arnika spolu s místním Klubem přátel školy teď připomínkují vznikající analýzu rizik. Ta by měla odhalit, nakolik jsou zamořené budovy bývalého Vertexu a pozemky, na kterých se jedy hromadily, a doporučit metodu sanace.

Téměř rok trvalo odborné firmě, než roztřídila, zanalyzovala a odvozila 600 tun nebezpečných chemikálií. Daňové poplatníky to přišlo na zhruba 40 miliónů korun. Takový je prozatím účet za pět let hradeckými úřady tolerovaného podnikání pochybných firem spojených s osobou Václava Etlíka. Ten je nyní ve vazbě a hrozí mu trestní stíhání právě za nedovolené nakládání s nebezpečnými látkami. Ani trestní stíhání však nezabránilo Etlíkovi odkoupit před několika týdny zamořený objekt – bývalou továrnu Vertex – v níž dříve jako zmocněnec propletence „eseróček“ vydělal možná stovky miliónů.

„Jsme spokojeni, přestože jsme si dobře vědomi toho, že naše obec je zároveň odstrašujícím příkladem. Občanům již nehrozí bezprostřední újma na zdraví. Problém však přetrvává jak u nás, kde pravděpodobně zůstaly následky nepovoleného skladu, tak tam, kam byl nebezpečný mix chemikálií převezen a kde bude úplně likvidován – tedy v Ostravě, kde mají spalovnu nebezpečných odpadů. Právě proto chceme veřejnosti znovu vzkázat, co ji čeká zůstane-li netečná vůči svému okolí,“ zve na ne příliš veselou oslavu starosta obce Libčany Jiří Polák. Účast přislíbil také hejtman Královéhradeckého kraje Ing. Pavel Bradík.

Sdružení Arnika pomohlo obyvatelům Libčan uspořádat v červnu 2006 demonstraci, kde se sešly na tři stovky lidí, kteří na místě podepsali petici za úplnou a bezpečnou likvidaci nebezpečných odpadů. Poté se pohnuly ledy. Ministerstvo financí ke konci července 2006 rozhodlo o uvolnění dalších prostředků – patnácti milionů korun – ze státní rezervy. „V budoucnu bude zásadní význam hrát schopnost obce a soudů vymoci na viníkovi peníze za způsobené škody. Strach občanů z dalšího hospodaření staronového správce zamořených budov Etlíka musí zažehnat razantnější a včasné zásahy zodpovědných úřadů,“ upozornil Mgr. Lukáš Matějka z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů