Úterý, 23. dubna 2024

Smraďavku hyzdí hromady odpadků

Smraďavku hyzdí hromady odpadků

SMRAĎAVKA - Staré televizory, rozbité láhve i matrace, haldy nepotřebného harampádí. To všechno lze najít na hromadách vedle kontejnerů na Smraďavce. Popelnice ve čtyřech lokacích totiž chatařům kapacitně nestačí, a odpadky se tak kupí vedle nádob k jejich shromažďování určených.

"Za odvoz odpadků platíme Buchlovicím ročně tři sta padesát korun. Kontejnery jsou ale neustále plné a lidé se neštítí vyhodit odpadky volně na louku. Nedávno jsme na chatě zjistili, že je v popelnicích přeplněno, a to ani není sezona," upozornila na problémy s odpadem Jitka Červinková, majitelka jedné z chat na Smraďavce. Situaci podle ní ještě zhoršilo zavedení malých kontejnerů na tříděný a komunální odpad. Ty v loňském roce vystřídaly velkoobjemový kontejner, do kterého se vešlo víc věcí.

Komplikací je podle chatařů také užívání popelnic lidmi, kteří zaplaceno nemají. "Jezdíváme na chatu pravidelně se známými a často se nám naskytl pohled na obyvatele Buchlovic, jedoucí vyhodit odpadky na Smraďavku. Nikdo se pak nemůže divit, že pouhých několik popelnic nestačí," přidal se Milan Junák z Uherského Hradiště.

S výtkami chatařů souhlasí i buchlovický starosta Jiří Černý. Vyřešit potíže podle něj, ale zejména kvůli neukázněnosti lidí, nebude jednoduché. "S přeplněnými kontejnery se potýkáme už delší dobu. Nemůžeme je hlídat čtyřiadvacet hodin denně tak, aby do nich házeli věci jen platící. Momentálně hledáme způsob, jak problém vyřešit," vyjádřil se starosta.

Důvodem výměny velkoobjemového kontejneru byl podle něj nebezpečný nebo rozměrný odpad, kterého se lidé častokrát zbavovali. "Na skládce nám jej pak nechtěli vzít a my jsme jej museli ještě protřídit. Teď jsou na Smraďavce popelnice zvlášť na plasty, sklo a zbylý komunální odpad," doplnil Černý. Do začátku sezony se podle něj zástupci obce dohodnou na dalším postupu. Do oblasti by pak k radosti chatařů mohlo několik kontejnerů přibýt.

Zdroj: http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů