Pátek, 29. března 2024

Učitelé besedovali o odpadech

Učitelé besedovali o odpadech
LITOMĚŘICE - V pondělí 26.února proběhl ve Středisku ekologické výchovy SEVER Litoměřice seminář "ODPADY A MY". Ve třech školících blocích se dvě desítky zástupců škol a dalších zájemců o práci s odpady dozvěděly novinky ze zákona o odpadech, ve druhém bloku přednášel zástupce společnosti EKO-KOM Martin Lochovský.

"Je to standardní seminář, v rámci našeho vzdělávací programu je nabízíme školám zdarma. Působíme celorepublikově a myslím si, že informace, které učitelům předáváme, by hledali mnohem déle, než hodinu a půl, kterou trvá moje přednáška. Naše společnost přímo fyzicky nepracuje s odpady, my platíme obcím za to, že třídí odpady. Velmi zjednodušeně řečeno," přiblížil svůj přínos v projektu regionální manažer společnosti EKO-KOM a.s. Martin Lochovský.

Poslední, třetí blok, byl akčnější a Jaromír Kvasnička ze Střediska ekologické výchovy SEVER v Horním Maršově připravil mimo besedu také simulační hru na téma skládka nebo spalovna.

"V Litoměřicích jsme si ověřili věci, které více méně známe, ale zjistili jsme, že podobné problémy jsou i jinde. U nás v Meziboří je také problém s nedostatkem sběrných míst. Ve škole se snažíme mít vlastní nádoby, pomalu se to lepší," hodnotí seminář Pavel Kopecký, učitel ZŠ Meziboří.

Účastníci projektu se také dozvěděli, že nejlépe třídícími městy jsou v Ústeckém kraji Litoměřice, Chomutov či Děčín, nejslabšími regiony jsou Teplicko a Mostecko. "Obecně platí, že nejlepší výsledky mají města mezi 10 - 50tisíci obyvatel. Co je pod a nad touto hranicí, tak tam jsou výsledky horší. Samozřejmě je vždy velkou výhodou, když daná obec nebo město má na úřadě nadšence, který sám chce prosazovat třídení odpadu," dodává Lochovský.

Za třídění odpadu získávají města od společnosti EKO-KOM peníze. Může se jednat až o stovky tisíc korun. "Máme města, kde nebylo potřeba zvyšovat poplatky za svoz odpadů několik let. Je to tedy jen na lidech, kteří tak mohou ovlivnit i výši poplatků ve městě," potvrdil zástupce EKO-KOMu.

Litoměřice jsou podporou třídění odpadu známé a řadí se mezi města s nejlepšími výsledky v kraji, přesto zástupci úřadu vymýšlí další způsoby, jak lidem třídění zpříjemnit a hlavně odměnit. Uvažuje se také o systému úlev pro domácnosti, které budou odpad třídit více. Zatím jsou jen první náznaky a systém se teprve rodí.


Autor: Jan Dostal

http://litomericko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů