Úterý, 23. dubna 2024

Štěnovický lom zaplavil nebezpečný odpad

Štěnovický lom zaplavil nebezpečný odpad

Štěnovice - Desítky litrů vyjetého oleje, pneumatiky, zbytky autovraků a další nebezpečné látky hyzdí prostor u lomů v obci Štěnovice.

Nezbepečným odpadem ovšem není zahrnutý pouze prostor bývalého kamenolomu, ale i samotný zatopený lom. Na hladině tak nyní plavou pneumatiky.

"Když jsem tady byl v neděli na kontrole výrů, které tu máme, byl jsem doslova v šoku. Během jednoho roku se tato lokalita neuvěřitelně znehodnotila odpadky. Ihned jsem dal podnět na inspekci životního prostředí," uvedl včera Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Když pak místo zkontroloval důkladně, zhrozil se ještě víc. "Původně jsem si myslel, že jsou ty barely s olejem prázdné, ale jak jsem zjistil, tak nejsou. To je neuvěřitelné, vždyť tyhle ropné produkty jsou velmi nebezpečné," dodal.

Obec Štěnovice je bezradná, skládkou zaneřáděný pozemek totiž nevlastní. "Další pustošení tohoto místa jsme zaregistrovali začátkem ledna. Ihned jsme obeslali majitele pozemku sourozence Špačkovy z Prahy a požadovali sjednání nápravy. Asi za čtrnáct dní potom přišla odpověď od jejich právního zástupce, že umístí na přístupovou cestu k lomu panely. Dosud k tomu ale nedošlo," prohlásil starosta Štěnovic Jan Nový s tím, že už v minulosti obec na tomto místě odpad likvidovala. "Jednalo se především o akumulátory," dodal starosta.

Podle zákona je odpad povinen zlikvidovat pověřený úřad, v tomto případě Přeštice. Nebude to ale vůbec snadné, skládka je tak rozsáhlá, že se bude muset zřejmě odbagrovat. "Odebrané látky, které byly neznámého původu, jsme odvezli do laboratoře. Po prozkoumání uložíme původci, aby odpad odstranil. Pokud se tak nestane, budeme celou záležitost konzultovat s Krajským úřadem, který má pro takové účely speciální fond," prohlásil vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Přešticích Zbyněk Mišák.

Podle informací Deníku na tuto skládku vyváží nepotřebný odpad soukromé firmy. "Musí to být někdo z blízkého okolí," míní Makoň.

V obci Štěnovice byl přitom na konci loňského roku otevřen nový sběrný dvůr. V soutěži separovaného odpadu v loňském roce navíc Štěnovice obsadily první místo.

David Laštovka
Karlovarský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů