Pátek, 29. března 2024

Recyklačný fond schválil za r.2006 na dotácie a príspevky 365 miliónov Sk

Recyklačný fond schválil za r.2006 na dotácie a príspevky 365 miliónov Sk

Banská Bystrica 2. marca (TASR) - Recyklačný fond (RF) v roku 2006 vyhovel 1 807 žiadostiam a poskytol spolu 364,993 milióna Sk. Vyhovel 1 527 žiadostiam obcí o príspevok za vytriedený odpad a vyplatil im 16,8 milióna Sk. S podporou fondu od začiatku jeho činnosti v roku 2001 doteraz vytvorili pri realizácii spolufinancovaných projektov 782 pracovných miest.

"RF v predchádzajúcich rokoch prispel významnou mierou k vybudovaniu kapacít na zhodnotenie odpadov. Jeho prioritou v nastávajúcom období sa preto stáva separovanie komunálneho odpadu v obciach tak, aby do roku 2010 separovali všetky predpísané druhy odpadu - papier, plasty, sklo a kovové obaly," povedal predseda Správnej rady RF Juraj Dlhopolček.

Riaditeľ RF Ján Líška poznamenal, že z 2 924 miest a dedín v SR sa zameriavajú na triedený zber dve tretiny. Pritom len od samosprávy obcí záleží, či využijú možnosť požiadať RF o úhradu až 95 % nákladov na realizáciu projektov separovaného zberu. Poukázal na to, že kým v počiatkoch činnosti fond poskytoval za 1 tonu (t) separovaného odpadu odovzdaného na zhodnotenie od 300 do 800 Sk, po sústredení dostatočných finančných prostriedkov zvýšil príspevok na 1 300 až 1 800 Sk.

"Mestá a dediny už v súčasnosti prejavujú veľký záujem o separovaný zber, čo sa prejavilo v doterajšom počte 3 478 schválených žiadostí o vyplatenie príspevkov za vytriedený odpad. Spolu dostali 84 miliónov Sk, pritom príspevky získavajú z fondu automaticky, ak preukážu, že odpad odovzdali spracovateľom. Prostriedky však musia smerovať opäť do ich odpadového hospodárstva. Finančná motivácia je pritom pre ne jednou z rozhodujúcich. Najmä obce sa preto kvôli účelnému využitiu spoločných zdrojov a techniky spájajú do združení," konštatoval Líška.

RF počas svojej existencie poskytol na takmer 4 300 projektov zameraných na zber a zhodnocovanie odpadov v SR vyše 2,13 miliardy Sk. Podporil pritom 377 projektov v celkovej sume prevyšujúcej 2 miliardy Sk a vyhovel 414 žiadostiam o úhradu nákladov na vozidlá v sume 42 miliónov Sk. Za podpory RF sa v SR len v rokoch 2003 až 2005 vyzbieralo vyše 180 000 t a materiálovo zhodnotilo takmer 230 000 t odpadov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů