Úterý, 23. dubna 2024

ŽDB Group loni zdarma ekologicky zlikvidovaly 1350 autovraků

ŽDB Group loni zdarma ekologicky zlikvidovaly 1350 autovraků

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Společnost ŽDB Group v loňském roce zdarma rozebrala a ekologicky zlikvidovala 1350 starých aut, což je téměř 70procentní nárůst proti roku 2005. Bohumínská firma ve svém závodě Válcovna, ocelárna a recyklace od roku 1999 zajišťuje ekologickou likvidaci osobních i nákladních autovraků. Společnost ŽDB Group, která zdarma likviduje autovraky pro obyvatelé Moravskoslezského kraje a okolí, přitom patří mezi tři největší likvidátory starých aut v České republice. Od března do května letošního roku proběhne opět několik svozových dnů autovraků v regionu Moravskoslezského kraje.

"Významný podíl na loňském zvýšení má pořádání sběrových dnů autovraků v jednotlivých městech Moravskoslezského kraje. V období od března do prosince 2006 jsme uspořádali 14 akcí, například v Havířově, Českém Těšíně, Bílovci, Kravařích či Hlučíně," říká vedoucí provozu recyklace v bohumínské společnosti Jiří Gelnar s tím, že sběrový den umožňuje majitelům vraků předat vozidlo k ekologické likvidaci přímo v místě nebo v blízkosti jejich bydliště pouze za symbolický poplatek na přepravu. "Této možnosti využilo několik desítek majitelů starých vozů," doplnil.

Firma ŽDB Group začala v roce 2005 organizovat bezplatnou akci pro majitele nepojízdných automobilů všech světových značek. Například v sousedním Německu za likvidaci autovraku zaplatí majitelé těchto starých aut 70 až 130 eur (2000 až 4000 korun). "Přestože se desetitisíce autovraků na černo nadále neekologicky likvidují, lidé se stále více začínají chovat ekologicky," uvádí vedoucí provozu recyklace s tím, že zatímco ŽDB Group musí dodržovat řadu ekologických podmínek, na "černých" autovrakovištích se auta likvidují bez patřičných povolení a nikdo je nekontroluje.

V letošním roce se v bohumínské firmě počítá s dalším 50procentním nárůstem likvidace autovraků. ŽDB Group totiž loni uzavřela smlouvu se společností Callparts System, která působí v Německu a předloni vstoupila na český trh, kde vybudovala síť likvidačních míst pro autovraky. "Jako jediná firma v Moravskoslezském kraji jsme získali oprávnění likvidovat vozy Škoda, Volkswagen, Audi, Seat," sdělil Jiří Gelnar. Kromě toho ŽDB Group bude opět organizovat v průběhu roku sběrové dny, přičemž termíny konání svozových dnů jsou na webových stránkách firmy.

"V letošním roce jsme také navázali spolupráci s Technickou univerzitou Ostrava, kde aktivně spolupracujeme při zakládání klastru SpELA (Systém pro ekologickou likvidaci autovraků v MS kraji). Ten si klade za cíl zvýšit výtěžnost surovin při likvidaci vozidel," dodává vedoucí provozu recyklace.

Společnost ŽDB Group je jedním z třinácti subjektů v Moravskoslezském kraji, která je podle zákona o odpadech oprávněna přebírat automobilové vraky, ekologicky je likvidovat a vydávat o jejich likvidaci potvrzení nutné k trvalému vyřazení vozidla z evidence. "Jsme schopni ekologicky zlikvidovat jakýkoliv osobní, užitkový nebo nákladní automobil včetně všech jeho náplní. Jedinou podmínkou je, že by mělo jít o kompletní vozidlo," uvádí ředitel závodu Jiří Stibůrek s tím, že závod nabízí také odtah nepojízdných vraků vlastní technikou, za něj ale musí majitel zaplatit.

Postup ekologické likvidace aut odpovídá v ŽDB Group trendům Evropské unie. Každý jednotlivý vůz je zbaven provozních náplní a do posledního dílu rozebrán na plasty, skla, gumové části, čalounění, motor, kovové díly atd. Tyto jednotlivé skupiny materiálů ŽDB Group separuje a zneškodní tak, aby nezůstaly žádné závadné odpady. Bohumínská firma získaný ocelový a litinový odpad ve vlastních zařízeních přetaví zejména na ingoty pro výrobu bezešvých trub a z části na nové finální výrobky, jako jsou například radiátory a topné kotle.

"Podle zákona může v současné době maximálně 15 procent materiálu na skládku," sdělil Stibůrek. Závod Válcovna, ocelárna a recyklace je certifikován podle normy ISO 9001, který vlastní od roku 1993. V roce 2002 firmě udělil Krajský úřad Moravskoslezského kraje souhlas k provozování zařízení ke sběru, výkupu a využívání odpadů.

Přestože likvidace autovraků není spojena ani s komplikacemi, ani s vysokými náklady majitele vozidla, v současné době desítky vraků hyzdí především okrajová sídliště a zabírají nedostatková parkovací místa měst a obcí nejen Moravskoslezského kraje. V lepším případě skončí tyto stará auta na vrakovišti, v horším případě i na soukromých pozemcích a jiných volných prostranstvích, lesy nevyjímaje.

Podle expertů je na našem území asi tři sta tisíc anonymních vraků, které je nutné dříve nebo později zlikvidovat. Jejich likvidace přijde stát na zhruba 1,5 miliardy korun. Od roku 2007, podle směrnice Evropské unie, musí Česká republika autovraky průběžně ekologicky likvidovat, přičemž na jejich likvidaci se stát ani automobilky nechtějí finančně podílet. Například na Slovensku se při koupi nového automobilu platí 3000 slovenských korun na jeho pozdější ekologickou likvidaci. V ČR se ročně vyřazuje asi 180 tisíc aut v průměrném stáří 20 až 25 let.

Majitelům starých vozů, kteří své vozidlo předají přímo ve společnosti ŽDB Group provozu recyklace, bude podle vyhlášky ministerstva životního prostředí vystaven Protokol o převzetí a zneškodnění autovraku, který je od 1.1.2004 nutný k trvalému vyřazení vozidla z evidence. Vlastníci vraků se mohou na službu bezplatné recyklace kompletních autovraků informovat na telefonních číslech 596 083 671 a 596 082 646 nebo na mobilních číslech 604 228 312 a 604 228 302.

ŽDB GROUP, provoz Recyklace organizuje svozové dny - autovraků - osobních a dodávkových vozidel:

15.3.2007 od 9 - 13 hodin HAVÍŘOV, parkoviště u motorestu Formule (u koupaliště)
22.3.2007 od 11 - 15 hodin HLUČÍN, areál Technických služeb
27.3.2007 od 10 - 16 hodin BÍLOVEC, ulice Radotínská
24.4.2007 od 11 - 15 hodin KRAVAŘE (směr Štítína - parkoviště naproti MěÚ Kravaře - odbor dopravy)
15.5.2007 od 10 - 16 hodin OSTRAVA - PORUBA, parkoviště na ul. Skautská před stadionem VOKD.


Autor: Ing. Tomáš Želasko
http://morava24.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů