Sobota, 20. dubna 2024

EK začala právne konanie voči SR za smernicu o skládkach odpadov

EK začala právne konanie voči SR za smernicu o skládkach odpadov

Brusel 22. marca (TASR) - Európska komisia dnes začala právne konanie voči 14 členským krajinám Európskej únie vrátane Slovenska za to, že nezačlenili do svojej legislatívy smernicu o skládkach odpadov.

Cieľom smernice je predchádzať alebo minimalizovať možné nepriaznivé vplyvy skládok vrátane znečistenia vody, pôdy a ovzdušia, či emisie metánu, ktorý je nebezpečným skleníkovým plynom. Smernica má tiež prispieť k podpore opätovného využívania a recyklácie odpadu, keď zakazuje ukladanie niektorých druhov odpadov - napríklad použitých pneumatík - na skládkach. Takisto nariaďuje členským krajinám, aby do roku 2016 znížili na 35 percent (v porovnaní s rokom 1995) množstvo biologicky rozložiteľných odpadov ukladaných na skládkach.

Podľa komisára pre životné prostredie Stavrosa Dimasa uskutočnila EK kontrolu, pričom sa odhalil veľký počet nedostatkov v súvislosti s touto smernicou. Ide o neúplné začlenenie jej rozličných častí do národných legislatív.

"Dospeli sme k záveru, že ochrana ľudského zdravia a životného prostredia pred nebezpečenstvami súvisiacimi s uskladňovaním odpadu nedosahuje potrebnú úroveň. Po ôsmich rokoch od prijatia smernice o skládkach odpadov je najvyšší čas na to, aby členské štáty bezodkladne zabezpečili nápravu tejto situácie," zdôraznil Dimas.

Varovné upozornenie, ktoré je prvým krokom právneho konania, dostane okrem Slovenska aj Česká republika, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Írsko. Litva, Malta, Poľsko, Slovinsko, Španielsko, Veľká Británia a Švédsko.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů