Pátek, 19. dubna 2024

Mladá Boleslav: Čím víc odpadu lidé vytřídí, tím méně zaplatí

Mladá Boleslav: Čím víc odpadu lidé vytřídí, tím méně zaplatí

M. Boleslav - Mladoboleslavský magistrát zahájí v dubnu projekt na podporu třídění odpadů. Jeho součástí bude paušální snížení poplatků za sběr a likvidaci komunálního odpadu o 20 korun. Mladoboleslavští mají dále možnost poplatek výrazně snížit tím, že s magistrátem podepíšou smlouvu o třídění odpadů. Čím více PET lahví, papíru či skla vytřídí, tím menší sazbu za sběr komunálního odpadu budou platit. Novinářům to sdělil mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati.

Stávající sazba ročního poplatku za sběr odpadů činí 420 korun, od 1. dubna zaplatí každý obyvatel 400 korun. "V případě maximálního využití slevy za třídění mohou lidé nakonec snížit poplatek až o dalších 180 korun na 220 korun za osobu a rok," řekl Nwelati. Novou vyhlášku musí po souhlasu rady ještě schválit zastupitelstvo.

Zájemci o zapojení do projektu budou moci od 16. dubna podepsat na magistrátu smlouvy za celou domácnost, která chce s aktivním tříděním začít. Poté dostanou magnetickou kartu s čárovým kódem, na níž se budou přičítat body za každý odevzdaný vytříděný odpad. Vypůjčit si mohou i sběrné pytle a ruční lisy na PET lahve.

Míst, kde se bude vytříděný odpad shromažďovat, je v Mladé Boleslavi šest. Patří mezi ně sběrný areál firmy Compag, skládka Michalovice, sběrné dvory Sever a Poplužní dvůr a dále dvě sběrná místa v Jiráskově ulici. Počet míst se má v budoucnu rozšířit až na 25 lokalit v celém městě.

Nárok na slevu je závislý na kritériích stanovených bodovým systémem, posuzován bude druh a množství vytříděného odpadu a také věk účastníků projektu. Nejvíce bodů lze získat za plastové lahve a kovový odpad, nejméně za sklo a papír. Projekt se vyhodnotí po půl roce, kdy účastníci získají jasně vymezené slevy.

Podle Nwelatiho se městu v souvislosti s projektem nijak mimořádně nezvýší náklady. Poklesnou mu sice příjmy kvůli paušálnímu snížení poplatku o 20 korun, ale tento schodek se pokryje tím, že magistrát bude platit méně za ukládání neroztříděného odpadu na skládce a navíc získá peníze za vytříděný odpad.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů