Čtvrtek, 25. dubna 2024

ASEKOL snižuje recyklační poplatky u 34 druhů elektrozařízení

Snížení poplatků se týká zejména elektrozařízení ze skupin 4 (spotřební elektronika) a 7 (hračky, vybavení pro volný čas a sport).
ASEKOL snižuje recyklační poplatky u 34 druhů elektrozařízení

Neziskový kolektivní systém ASEKOL, který organizuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení, se s platností od 1. dubna 2007 opět rozhodl snížit recyklační poplatky (PHE) u 34 druhů elektrospotřebičů. Po dvou vlnách redukce z června a prosince 2006 ASEKOL k tomuto kroku přistoupil už potřetí za poslední rok.

Snížení poplatků se týká zejména elektrozařízení ze skupin 4 (spotřební elektronika) a 7 (hračky, vybavení pro volný čas a sport). Redukce se dočkaly například video a DVD přehrávače a rekordéry, hi-fi systémy a komponenty (z 60 Kč/ks na 30Kč/ks) nebo osobní MP3 přehrávače (z 10 Kč/ks
na 4 Kč/ks). „V průměru došlo ke snížení příspěvků u vybraných spotřebičů o 62 %. Navazujeme tak
na loňský rok, kdy jsme recyklační poplatky snížili u 42 spotřebičů,“
říká Jan Vrba ze společnosti ASEKOL. Nový ceník recyklačních poplatků najdete na www.asekol.cz.

„Jsme nezisková společnost, a proto potřebujeme jen takové množství prostředků, které nám umožní zajistit sběr, dopravu a recyklaci vyřazeného elektrozařízení tak, jak to vyžaduje zákon a naše životní prostředí,“ vysvětluje Jan Vrba důvody redukce recyklačního poplatku. Jeho výše závisí na tom, jak obtížná je recyklace konkrétního výrobku. Například k ceně televize zaplatí spotřebitel recyklační poplatek ve výši 200 Kč, zatímco k mobilnímu telefonu připlatí pouhou korunu. 

Nezisková společnost ASEKOL v rámci zpětného odběru pokrývá sítí sběrných míst již 80 % obyvatel České republiky. ASEKOL za rok 2006 vybral přes 5792 tun vysloužilých elektrozařízení, což je zhruba 0,56 kg na osobu a rok. Z více než 70 % se jednalo o televize a počítačové monitory. Letos ASEKOL plánuje odebrat zhruba 1 kg a v roce 2008 1,2 až 1,5 kg elektroodpadu na jednoho obyvatele za rok.

 

Redukce recyklačního poplatku od 1. 4. 2007 u vybraných elektrozařízení

Elektrozařízení

Původní recyklační poplatek (PHE) v Kč/ks

Recyklační poplatek (PHE) v Kč/ks s platností od 1. 4. 2007

Video a DVD přehrávače a rekordéry, hi-fi systémy a komponenty atd.

60

30

Radiomagnetofony (přenosné), elektrické vláčky a soupravy závodních autíček (RC modely do 250 g), výrobky pro akvaristiku (kompresory, turbíny, čerpadla, pumpy od 10 kg) atd.

30

10

Přenosné přehrávače a rekordéry (MP3, CD, Minidisc…), elektrické a elektronické hračky (včetně poháněných baterií či elektromotorem) s LCD displejem, baterií či akumulátorem, elektrické autochladničky atd.

10

4

Elektrické motory, pohony, čerpadla, kompresory, navijáky s i bez olejové náplně nebo hydrauliky, mincovníky a mincovníkové systémy (od 50 do 100 kg)

200

60

 

Společnost ASEKOL s.r.o. je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4, a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 1580 městy a obcemi a 763 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

 

Kontakt

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, 147 00  Praha 4, jednatel: Mgr. Jan Vrba, e-mail: vrba@asekol.cz, tel.: 261 303 251, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů