Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Mostě přestanou lidé od července platit za likvidaci odpadu

V Mostě přestanou lidé od července platit za likvidaci odpadu

Most -- Obyvatelé severočeského Mostu budou mít od 1. července zdarma svoz a likvidaci komunálního odpadu. Dosud každý občan platil 41 korun měsíčně. Pokles příjmů města o zhruba 16,5 milionu korun je už zahrnut v rozpočtu na letošní rok, jehož návrh mostečtí zastupitelé schválili minulý týden. ČTK o tom dnes informovala mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

"Zrušením poplatku ušetří například čtyřčlenná rodina ročně 1968 korun," uvedla Sedláčková. Radní už dříve rozhodli i o tom, že od září budou školáci od šesti do 15 let jezdit po městě v autobusech a tramvajích zdarma. Bonus platí během školního roku, tedy s výjimkou července a srpna.

Zrušením poplatků plní předvolební sliby Sdružení Mostečané Mostu, jehož kandidáti dostali v loňských říjnových komunálních volbách nejvíce hlasů. Sdružení vytvořilo koalici s KSČM. Její snahou je i snížit cenu za teplo a teplou užitkovou vodu.

Postup vedení města kritizují opoziční zastupitelé za ODS a ČSSD. Poukazují na to, že zrušením poplatků za svoz a likvidaci odpadu přijde Most s více než 67 000 obyvateli ročně o více než 33 milionů korun, které mohly být využity na financování investičních a rozvojových akcí.

V Ústeckém kraji zajišťuje odvoz a likvidaci odpadu zdarma už několik let radnice v Teplicích a od začátku letošního roku neplatí ani obyvatelé Dubí na Teplicku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů