Pátek, 29. března 2024

Dráček Odpaďáček

Dráček Odpaďáček

O dráčkovi Odpaďáčkovi je název divadelního představení, které ve svém volném čase připravili pracovníci odborů dopravy a životního prostřední jihlavského magistrátu. Divadélko, kterého se aktivně účastní i malí diváci, má v dětech pomáhat budovat vztah k přírodě a především vytvořit správné návyky třídění odpadu.

V následujících měsících chtějí pracovníci úřadu s představením projít všechny mateřské školy ve městě, včetně speciálních tříd.

„Jde nám o to, aby se naučily třídit odpady a věděly, co lze či nelze hodit do jednotlivých barevných kontejnerů. Snad se nám děti podaří zaujmou a vtáhnout do hry,“ popsala záměr Gabriela Němcová z odboru životního prostředí a doplnila: „V každé školce dětem necháme také nějaké pastelky, bloky a pexesa jako odměnu za to, že nám pomohly sehrát představení, a že se něco naučily.“ Příběh dráčka Odpaďáčka zůstane ve školkách také na papíře - přepsaný do pohádky s obrázky. Děti ve školkách dostanou i tématické omalovánky, které vytvořili sami pracovníci úřadu, sami si také poradili s kulisami. „Neradi bychom, aby to působilo tak, že nemáme co dělat a tak si hrajeme divadlo. Všechno od scénáře po kulisy vznikalo doma a mimo pracovní dobu,“ ujistila Katarína Ruschková pověřená vedením odboru životního prostředí.

Pohádka "O dráčkovi Odpaďáčkovi" je součástí projektu "Koukej kde žiješ, člověče!", na který Jihlava získala peníze z Fondu Vysočiny, z grantového programu na podporu projektů v oblasti environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty s názvem Životní prostředí - zdroj bohatství Vysočiny 2005. Projekt Koukej kde žiješ, člověče! je složen ze tří dílčích částí. Dvě z nich, a to environmentální happening a úklid nepovolené skládky nebo znečištěného prostranství, už magistrát v Jihlavě uskutečnil. „Do třetice zbývá osvětové představení, a tím je právě divadélko O dráčkovi Odpaďáčkovi", řekla Gabriela Němcová.

Jihlavský magistrát je na poli prevence a osvěty obecně hodně aktivní a to i netradiční cestou. Právě v těchto týdnech je vyhlášená soutěž o nejlepší komiks na téma třídění odpadů, která má uzávěrku 15. dubna. Během roku pořádá několik osvětových akcí, pravidelně působí na veřejnost prostřednictvím tisku, městem projížděly vozy městské hromadné dopravy s grafikou na téma třídění odpadů. Množství vytříděného odpadu se v Jihlavě za poslední čtyři roky zdvojnásobilo.

Nejbližší termíny a místa představení „O dráčkovi Odpaďáčkovi“ :
18. dubna 2007 10,00hod MŠ Seifertova
25. dubna 2007 9,00hod MŠ Březinova (hraje se 2x)
26. dubna 2007 9,00hod MŠ Mahenova (hraje se 2x)

Autor Radek Tulis   

http://www.stalose.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů