Sobota, 20. dubna 2024

Dobrovolníci uklízeli Moravský kras, odpadu je méně než loni

Dobrovolníci uklízeli Moravský kras, odpadu je méně než loni

Skalní mlýn (Blanensko) - Více než 400 lidí se o víkendu zúčastnilo rozsáhlého jarního úklidu v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras. Organizátory potěšil zájem veřejnosti, který umocnilo pěkné počasí, a především menší množství odpadků v přírodě. Přesto dobrovolníci shromáždili v kontejnerech několik tun odpadu včetně umyvadel, koberců, železného šrotu a 40 ojetých pneumatik, řekl ČTK Leoš Štefka ze správy CHKO.

"Příjemně mě překvapilo, že nepořádku je v krajině méně než v minulých letech, a to i kolem silnic. Snad jsou lidé uvědomělejší a trend vydrží i do budoucna," uvedl Štefka.

Velkou část brigádníků tvořily děti ze škol, oddílů či přírodovědeckých kroužků v okolních městech. Pořadatelé si pochvalují jejich pracovní nasazení.

Ochranáři dnes uklízeli hlavně střední a severní část chráněné krajinné oblasti. Na jih Moravského krasu, který těsně sousedí s Brnem, se další stovky dobrovolníků vydají v pátek 4. května. Poslední jarní úklid je naplánovaný na sobotu 12. května.

Moravský kras je nejrozsáhlejším krasovým územím České republiky. Podzemní řeka Punkva, propast Macocha nebo Rudické propadání patří k největším přírodním atrakcím na Moravě. Archeologové zase dobře znají naleziště na Býčí skále a v jeskyni Kůlna. Veřejně přístupné jeskyně, například Punkevní, Sloupsko-šošůvské, Kateřinskou a Balcarku, ročně navštíví asi 400 000 lidí.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů