Sobota, 20. dubna 2024

Mladoboleslavští zaplatí menší poplatky, když budou třídit odpad

Mladoboleslavští zaplatí menší poplatky, když budou třídit odpad

Mladá Boleslav - Obyvatelé Mladé Boleslavi zaplatí menší poplatky za odvoz odpadu, pokud se zapojí do nového projektu na jeho třídění. Roční sleva by mohla činit až 180 korun. Akce by zároveň měla výrazně zvýšit množství vytříděného odpadu. Oznámil to dnes náměstek primátora Jan Smutný.

Zájemci o zapojení do projektu mohou od dnešního dne podepsat na odboru služeb magistrátu příslušnou smlouvu s městem. Na jejím základě obdrží kartu s čárovým kódem, barevně odlišené pytle na jednotlivé druhy tříděného odpadu a bude jim zapůjčen i lehce ovladatelný lis na PET láhve. Třídění se týká papíru, plastových láhví, skla, kovového odpadu a tetrapakových obalů. Odpad lze zatím odevzdávat na šesti místech.

Za odevzdaný odpad dostanou účastníci projektu příslušný počet bodů, za které pak bude možné získat slevy. Vedení města počítá s pravidelným vyhodnocováním projektu a jeho dalším rozšiřováním o nová sběrná místa. Primátor Raduan Nwelati již dříve uvedl, že na výsledky tohoto pilotního projektu čekají i další města. V případě úspěchu se tak může rozšířit i do dalších částí republiky.

Zastupitelé nedávno schválili obecně závaznou vyhlášku, která snižuje paušální sazbu za systém nakládání s komunálními odpady ze 420 na 400 korun na osobu a rok. Účastníci projektu na třídění odpadu mohou při maximální aktivitě dosáhnout snížení základního ročního poplatku až na 220 korun na osobu.

Město zatím nebude rušit stávající kontejnerová hnízda na tříděný odpad. Jejich počet se bude případně měnit v závislosti na úspěšnosti nového projektu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů