Pátek, 29. března 2024

Dobrovolníci v řece Sázavě našli sedmnáct tun odpadu

Dobrovolníci v řece Sázavě našli sedmnáct tun odpadu

BENEŠOVSKO - Projekt mající za úkol vyčistit tok podpořilo na tři sta dětí i dospělých 

Posázaví/ Až sedmnáct tun odpadků. To je výsledek, jakým se mohou pochlubit dobrovolníci, kteří se zapojili do akce Čistá řeka Sázava. Padesátikilometrový úsek břehů od Sázavy po Pikovice uklízeli z lodí i pěšky od 7. dubna do této neděle.
„Dopadlo to nad očekávání úspěšně. Oproti loňskému prvnímu ročníku, kdy se postupně zapojilo 115 lidí, pomáhalo na tři sta lidí. To proto, že akce už byla známější, lidé se hlásili sami,“ řekla manažerka projektu Barbora Čmelíková.
Na žlutých loďkách se plavili sběrači od žáků posledních ročníků základních škol přes středoškoláky až po mladé dospělé. Ruku k dílu přiložily i děti mladší dvanácti let, které na pracovní cestě doprovázeli rodiče. Celých devět dní byl mezi dobrovolníky patnáctiletý Martin Majtán ze Studeného. Sázavu čistil už loni a letos s ním na řeku vyjel i kamarád Filip Růžička z Kamenného Přívozu. „Letos nás bylo víc, taky jsme toho víc nasbírali,“ zhodnotil Martin. Za největší „úlovky“ označil dvě staré lednice. Ani je prý nemohl utáhnout ke břehu.
Mezi plasty pluly lednice i trenýrky

V řece se však dá nalézt snad cokoliv. „Když jsme našli první druhé trenýrky, říkali jsme si, že je to kuriozita. Když už jsme ale našli desáté, přestalo nám to připadat zvláštní,“ poznamenala Čmelíková. Výjimkou v řece už podle ní nejsou ani autosedačky, lednice, kola, dětské kočárky či pneumatiky. Největší podíl na sebraných odpadcích měly PET lahve a igelity. „Dost často jsme nacházeli divoké skládky. Vrhli jsme se za lahví, opodál byly další a až pak jsme si uvědomili, že vlastně stojíme na lehce zasypané skládce. Pokud jsme mohli, vybrali jsme ji, ale ne vždy to šlo,“ doplnila manažerka projektu.
Nad jejich síly však byly takové nálezy, jako například vrak automobilu nalezený u Chocerad. Na místě museli poslední den plavby nechat i rám postele.
Do čištění okolí řeky se pustili také dobrovolníci – pěšáci. Velký kus práce udělali například benešovští gymnazisté, kteří šli po březích toku Sázavy dva dny a nacházeli nepořádek, jenž plující kolegové nepostřehli.
Zapojily se také maminky s dětmi

Břehy uklízely i děti z prvních stupňů základních škol, nechyběla tu ani mateřská centra Motýlek a Hvězdička. „Hromady, které se u řeky nakupily, jsme odváželi co nejdříve, aby se do druhého dne nerozrostly dvojnásobně,“ uvedla Barbora Čmelíková.
Letos realizaci projektu převzala společnost Posázaví, která zajistila servis pro dobrovolníky včetně občerstvení. Na akci přispěl padesáti tisíci korunami Středočeský kraj, odvoz odpadků od řeky zajistilo Povodí Vltavy. Přispěla i řada sponzorů, náklady to ale nepokrylo. Organizátoři proto uvažují o vyhlášení veřejné  sbírky. Kdy, to zatím není jisté.
 Julie Filipová

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů