Čtvrtek, 28. března 2024

Obec zaplavuje toxický odpad

Obec zaplavuje toxický odpad

BORŠICE - Boršice jsou v šoku! Babická firma Apodis v obci rozjela na plné obrátky podnikání s nebezpečnými odpady, přičemž si zřejmě vůbec nelámala hlavu se zkouškami vodotěsnosti silážních žlabů, do kterých ropnými látkami kontaminovaný "sajrajt" ukládá! Zastupitelé obce ještě více vytáčí liknavost Krajského úřadu ve Zlíně, který podle nich záhadným způsobem firmě rozsvítil zelenou...

O zřízení stanice na ukládání a dekontaminaci nebezpečných odpadů na katastrálním území obce se zastupitelé dověděli vlastně jako poslední. Až osmého února, kdy se v poště objevilo rozhodnutí Zlínského kraje. "Nebyli jsme účastníky řízení, neměli jsme tudíž vůbec žádnou možnost se k záměru vyjádřit," posteskla si místostarostka Bronislava Otrusinová. Jelikož rozhodnutí už bylo pravomocné, byla obec Boršice zbavena možnosti se proti rozhodnutí odvolat. Firma Apodis tak klidně může až do listopadu navážet do obce tuny odpadu. S tím však zastupitelé ani obyvatelé nesouhlasí. Vždyť v živé paměti ještě mají neblahé zkušenosti se skladováním PCB látek nebo slévárenských kalů. "Jde o ekologickou zátěž pro obec, staré silážní žlaby nejsou zárukou nepropustnosti a existuje možnost kontaminace spodních vod," vzkázal na krajský úřad Petr Matoušek, starosta Boršic.

Zastupitelstvo nejvíce popudilo právě jednání Zlínského kraje. V rozhodnutí odboru životního prostředí a zemědělství je totiž jednou z hlavních podmínek udělení souhlasu k ukládání a likvidaci nebezpečného odpadu provedení zkoušek vodotěsnosti silážních jam. Jenže dodnes však není jisté, jestli byly skutečně provedeny! "Ještě dvacátého března nám zaměstnanci firmy i Zlínského kraje potvrdili, že neexistují. A ejhle, za pár dní se už na kraji dokonce objevily jejich výsledky," diví se zastupitel Josef Gottwald.

Falešné zkoušky vodotěsnosti?!

Zkoušky vodotěsnosti měly proběhnout ve dvou únorových termínech. Zdá se ovšem, že se jedná o data vycucaná z prstu! "Máme prokazatelně zjištěno a svědecky doloženo i fotodokumentací, že v uvedeném období se žádné zkoušky neprováděly," zdůraznila Otrusinová. Firma Apodis přitom do jam navezla už minimálně 150 tun kontaminovaného odpadu. "Zkoušky vodotěsnosti existují, je na nich platné razítko od oprávněné osoby, takže všechno ostatní jsou jenom spekulace, které mi nepřísluší," nechal se slyšet Tomáš Hladík, vedoucí technické ochrany prostředí Odboru životního prostředí a zemědělství Zlínského kraje.

Zároveň však upozornil ještě na jednu důležitou věc. "Už v roce 2000 byla stavba rekolaudována na dekontaminační plochu a byla pro tento účel celou dobu využívána. Společnost Apodis, která se před časem stala novým majitelem silážních jam, provedla dekontaminaci a navíc vybudovala nový kontrolní vrt, který umožňuje daleko lepší monitoring omezující možná rizika kontaminace okolní půdy," dodal Hladík, který se proto podivuje, proč se Boršičtí bouří proti ukládání nebezpečných odpadů až nyní. Zároveň odmítá, že by obec Boršice nebyla účastníkem povolovacího řízení. "Ze zákona může být účastníkem řízení pouze tehdy, když se mění účel užívání stavby. A to nebyl tento případ," vysvětlil Tomáš Hladík.

Limit byl překročen 300krát

Obavy Boršických se naplnily na sklonku března, kdy do potoka Dlouhá řeka s největší pravděpodobností unikly během přečerpávání, k němuž se zatím nikdo nehlásí, ropné látky. "Čekáme na výsledky vzorků odebrané vody. Jestli se ekologická havárie prokáže, hrozí babické společnosti až pětimilionová pokuta," uvedl Tomáš Černý, vedoucí oddělení vodního hospodářství odboru životního prostředí Městského úřadu v Uherském Hradišti.

Zastupitelé Boršic však nelenili a u Zdravotního ústavu ve Zlíně požádali o rozbor vzorků vody, které odebrali uherskohradišťští hasiči. Laboratoř vydala hrozivé svědectví. "Ve vodě byly povolené limity ropných látek překročeny třistapadesátkrát, což nepotřebuje dalšího komentáře," kroutí hlavou Vladimír Varmuža, boršický zastupitel a předseda zemědělské komise. "Nechci předbíhat, ale počkáme si na výsledky oficiálního rozboru vody, které se nabraly do petek v příkopu, ale do speciálních nádob," vyčkává Hladík.

Jestli se ekologická havárie potvrdí, čekají Boršice těžké chvíle. Babická firma totiž do obce slibuje navézt až čtyřicet tisíc tun třiatřiceti druhů nebezpečných odpadů. "A nedej bože, aby zkrachovala a všechno nám zůstalo na krku," obává se nejhoršího Matoušek.

Zvažují trestní oznámení

Radnice nemá o takový "dárek" zájem a využije veškerých prostředků, aby si firma Apodis zabalila nádobíčko a zmizela daleko za hranicemi obce. Boj to však nebude lehký, ani levný. Zastupitelstvo už schválilo, že využije "zbraní" právního servisu některé renomované skupiny právníků z oboru životního prostředí. "Trestním oznámením na představitele firmy Apodis to asi neskončí, možná padnou i na hlavu státních úředníků, kteří mohli zneužít pravomoci veřejného činitele nebo se dopustit korupčního jednání. Nebude to sice levná záležitost, ale i když třeba obec investuje řádově statisíce korun, zachráníme životní prostředí pro sebe i budoucí generace," uvedl Marián Vařečka, boršický právník.

Každopádně Boršičtí nejsou bez šance na úspěch, aktuálně totiž běží řízení o vydání integrovaného povolení pro firmu Apodis a obec tentokrát je jeho účastníkem. "Jestli mohou činnost společnosti v obci zastavit? Těžko předjímat, záleží, jaké použijí argumenty. Každopádně i případné potvrzení úniku ropných látek do půdy a vody bude teprve první pochybení. Ale nepředbíhal bych, ještě počkáme na výsledky šetření České inspekce životního prostředí," uzavřel Hladík.

Vyjádření zástupců společnosti Apodis se nám i přes celotýdenní snahu nepodařilo získat.

Zdroj: http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů