Úterý, 23. dubna 2024

ÚOHS potvrdil Hradci Králové pokutu 700.000 Kč za tendr na odpady

ÚOHS potvrdil Hradci Králové pokutu 700.000 Kč za tendr na odpady

Brno - Pokuta 700.000 Kč královéhradeckému magistrátu za porušení zákona o veřejných zakázkách platí. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil své rozhodnutí z konce minulého roku, podle kterého město špatně vedlo tendr na likvidaci odpadů za 200 milionů, řekl dnes novinářům předseda ÚOHS Martin Pecina. Radnice měla původně zaplatit 750.000 Kč, úřad pak ale pokutu snížil. Poslední rozhodnutí je pravomocné, město teď může podat žalobu k soudu.
"Počkáme na písemné zdůvodnění rozhodnutí, dalším postupem města se bude zabývat rada města," řekl ČTK hradecký primátor Otakar Divíšek. Radnice již loni v dubnu podala proti pokutě 750.000 korun rozklad. Město se domnívá, že tendr vypsalo v souladu se zákony a při jeho hodnocení postupovalo správně. Antimonopolní úřad podle dřívějšího vyjádření náměstkyně primátora Pavly Finfrlové při svém rozhodování ignoroval zákony o nakládání s odpady a zabýval se pouze volným pohybem služby.

Tendr na dvousetmilionovou zakázku vyhrála firma Marius Pedersen. V podmínkách k zakázce město od uchazečů požadovalo i informace, které se zakázkou bezprostředně nesouvisely. Právě kvůli nesplnění některých požadavků ale radnice vyloučila firmu AVE CZ odpadové hospodářství. Podle ÚOHS neoprávněně. AVE chtělo ročně za zakázku téměř 38 milionů, Marius vypočítal cenu na více než 50 milionů korun. Nabídka vyřazené firmy tak měla podle úřadu šanci být vyhodnocena jako nejvýhodnější.

Pecina loni na podzim původní verdikt s pokutou 750.000 korun zrušil kvůli procesním chybám v rozhodování. Bylo třeba doplnit některé chybějící a nepřesné části rozhodnutí, navíc vyhodnotil úřad některé skutečnosti nesprávně, uvedl tehdy Pecina.

Radnice mohla dostat pokutu až deset milionů korun. Přesto je 700.000 korun jednou z nejvyšších sankcí udělenou v Česku za veřejné zakázky.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů