Čtvrtek, 25. dubna 2024

Certifikát pro nakládání s odpady ulehčí všem

Certifikát pro nakládání s odpady ulehčí všem
Zvýrazněným oborem letošního ročníku Ekologických veletrhů je odpadové hospodářství, který zastřeší Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH). „Máme zájem na vytvoření silných subjektů v oboru výstavnictví v Čechách i na Moravě. Cílem je zamezit zbytečnému tříštění sil a kapacit v této oblasti a koordinovat aktivity s ostatními asociacemi a svazy, což jistě přispěje k obnovení zájmu o obor mezi vystavovateli i návštěvníky,“ míní výkonný ředitel ČAOH JUDr. Ing. Petr Měchura. Perspektivy odpadového hospodářství a především příslušná legislativa budou aktuálními tématy v rámci odborného doprovodného programu.

„V současnosti připravujeme přijetí zbývajících solidních subjektů do asociace. Těsně spolupracujeme s MŽP a ostatními asociacemi u nás i v zahraničí na vytváření standardního podnikatelského prostředí, především zaváděním oborové certifikace Odborný podnik pro nakládání s odpady, aby se zamezilo mj. nelegálnímu obchodování s odpady,“ konstatoval Měchura, jenž je též výkonným ředitelem Sdružení pro udělování certifikátu Odborný podnik pro nakládání s odpady (SUCO) a členem předsednictva evropské organizace pro oborovou certifikaci EVGE.

Firmy, které jsou držiteli certifikátu, splňují nejen kvalitu dle požadavků ISO, ale poskytují především kvalitu odborného nakládání s odpady. „Osvědčení mohou získat jen členské firmy ČAOH. Kdo jej má, musí stoprocentně dodržovat všechny normy a i více. Žádná z našich firem také nemá nic společného s nelegálním dovozem odpadu ze zahraničí. Problém je s černými ovcemi, které jsou mimo asociaci. Ty ani nemohou být přijaty, protože by nesplňovaly etický kodex ČAOH,“ upřesnil ředitel.

Certifikát podstatně zjednodušuje jednání s obchodními partnery a klienty a je dokladem, že firma splňuje veškeré náležitosti. Zjednodušuje to práci například starostům obcí. „Když si vyberou certifikovanou firmu, mají jistotu, že je vše v pořádku a solidní,“ upozornil Měchura.

Kontrolu nad nakládáním odpady provádí Inspekce životního prostředí, která může udělit sankci jak fyzickým, tak právnickým osobám. „Jde o vysoké pokuty od statisíců korun, pokud poruší zákon o odpadech velké společnosti, mohou počítat i s milionovými částkami,“ upozornil Měchura. Firmy, které produkují odpady, provádí většinou jejich likvidaci prostřednictvím renovovaných soukromých firem v souladu se všemi zákony. Horší je situace v případě malých podniků. „Když se objeví černá skládka, zjišťuje se odkud a jak vznikla. Pokud ji má firma nebo fyzická osoba na svém pozemku i inspekce životního prostředí s tím má problémy,“ dodal.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů