Čtvrtek, 28. března 2024

Počas Jarnej recyklácie v Košiciach vyzbierali päť nákladných áut šatstva

Počas Jarnej recyklácie v Košiciach vyzbierali päť nákladných áut šatstva

Košice 5. mája (TASR) - Organizátori Jarnej recyklácie šatstva vyzbierali v Košiciach päť nákladných áut použitých odevov, ktoré skončia v komunitných centrách či obecných úradoch pre sociálne slabších obyvateľov.

"Prvú etapu recyklácie považujem za mimoriadne úspešnú. V nasledujúcich dňoch by sme mali dohodnúť spoluprácu s obecnými úradmi, ktoré prejavia záujem o použité šatstvo. Prihlásili sa nám zatiaľ tri komunitné centrá: z Trebišova, Somotora a Turne nad Bodvou," uviedol pre TASR organizátor podujatia Štefan Bačo z občianskeho združenia Bačovská škola.

Výnimkou neboli ani jednotlivci s niekoľkými vrecami šatstva, nielen z Košíc, ale i blízkeho okolia. Súčasťou Jarnej recyklácie bola aj anketa. V nej dve tretiny respondentov vyjadrili nespokojnosť s neporiadkom z vyhodeného šatstva v okolí zberných odpadových nádob. Polovicu z opýtaných by potešilo, keby nepotrebné a obnosené kusy odevov poslúžili druhým.

Myšlienkou Jarnej recyklácie, ktorá sa začala 23. apríla a potrvá dnes do 19-tej hodiny, je podporiť drobné práce v obci zo strany sociálne slabších, nezamestnaných obyvateľov, odmenou by malo byť práve vyzbierané šatstvo.

Bačo sa netají myšlienkou vo veľkom recyklovať odevy z prírodných materiálov ako je ľan, bavlna a vlna v špeciálnych kompostoviskách. "Prírodný textilný materiál je v priebehu troch mesiacov dokonale rozložený. Mám to odskúšané na vlastnej záhradke. Podobné, ale väčšie kompostovisko by som chcel zriadiť aj v Košiciach," dodal Bačo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů