Středa, 24. dubna 2024

V Arnice se bude diskutovat o tom, zda lze v Praze recyklovat až 50% odpadu

V Arnice se bude diskutovat o tom, zda lze v Praze recyklovat až 50% odpadu

PRAHA – Množství odpadů, které Pražané denně vyprodukují, se stále zvyšuje a míra recyklace je přitom poměrně nízká. Na přednášce tuto středu 9. 5. v knihovně Arniky budeme hledat odpovědi na to, jak docílit padesátiprocentní míry recyklace domovního odpadu v roce 2010, k čemuž Prahu zavazuje Plán odpadového hospodářství ČR, a jaké kroky podniká Magistrát hl. m. Prahy například v oblasti sběru bioodpadu, který tvoří přes 30% domovního odpadu. Podíváme se i na příklady ze zahraničí, jak tam řeší nerudovskou otázku „Kam s ním?“.

Každý Pražan v roce 2006 vyprodukoval přibližně 236 kg domovního odpadu a z tohoto množství asi 36 kg (15,3%) vytřídil. Je to moc nebo málo? A jak si stojí Praha ve srovnání s jinými městy? „V polovině dubna se objevila v médiích zpráva od společnosti Eko-kom, že Češi jsou mistři v třídění plastů. Je to pozitivní zpráva. Přesto jsou popelnice plné plastových lahví a dalšího dobře recyklovatelného materiálu“, konstatuje Ing. Milan Havel a dodává, jaká budou další témata přednášky: „Budeme diskutovat také o výhodách a nevýhodách zálohování PET lahví, jak navrhuje Ministerstvo životního prostředí ČR, a o tom, co pro  zlepšení nakládání s odpady navrhují české ekologické organizace“.

Beseda se uskuteční ve středu 9. května  od 18 hodin v knihovně sdružení Arnika na Žižkově (Chlumova 17, Praha 3). Arnika pořádá přednášky s diskusemi na různá témata související s ochranou přírody každou druhou středu v měsíci od 18 hodin ve své žižkovské knihovně (Chlumova 17, Praha 3). Vstup je zdarma. V žižkovské klubovně Arniky je k dispozici také knihovna s více než dvěma tisíci knih, publikace o životním prostředí, desítky videokazet a řada titulů tématických časopisů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů