Pátek, 29. března 2024

Ochránci zbavili cestu téměř dvou tun odpadu

Ochránci zbavili cestu téměř dvou tun odpadu

ROŽMITÁLSKO - Členové místní organizace Českého svazu ochránců přírody Střední Brdy pomohli městu s likvidací černých skládek. Z příkopů podél staré silnice do Voltuše a do Hutí uklízeli nepořádek.

„Dohodli jsme se dopředu s radnicí, aby byl zajištěn odvoz a likvidace odpadků. Kromě pneumatik, skla, plastů a papírů, jsme sebrali i spoustu oblečení. Celkem jsme naložili 1,5 tuny odpadu,“ řekl předseda rožmitálských ochránců přírody Lukáš Tůma.

Rožmitálští ochránci se věnují řadě dalších projektů. V současné době pokračuje mapování památných a význačných stromů v regionu. „Jeho smyslem je vytvoření seznamu stromů, jejich měření, výpočet ochranného pásma, zhodnocení zdravotního stavu a jejich následná ochrana,“ upřesnil Tůma. Při mapování se ochránci přesvědčili, že opravdu nestačí jenom opatřit strom tabulkou se státním znakem a vyhlásit ho za památný exemplář. Někdo se o něho musí občas postarat.

Typickým příkladem je buk lesní rostoucí na okraji lesa v osadě Teslíny. Strom starý minimálně 300 let o obvodu kmene 610 centimetrů, je údajně posledním dochovaným hraničním stromem v České republice. Buk před lety přišel při bouřce o jeden z bočních kmenů a je napaden dřevokaznými houbami. Nutně potřebuje ošetření, které se snaží ochránci zajistit. Spolu s teslínským bukem bylo zmapováno celkem 17 stromů. Z toho je z nich 10 vyhlášeno památnými a zbytek je navržen do seznamu památných stromů.

„V plánu máme mapování stromů u roželovského zámečku a u Vacíkova. Chceme k nám pozvat ředitele botanické zahrady Václava Větvičku, aby nám se stromy pomohl,“ doplnil Lukáš Tůma. Ukončení projektu bude korunováno vydáním publikace.
 Karel Hutr

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů