Pátek, 29. března 2024

V Ústeckém kraji se vytřídí nejméně odpadu na obyvatele v Česku

V Ústeckém kraji se vytřídí nejméně odpadu na obyvatele v Česku

Ústí nad Labem - Obyvatelé v Ústeckém kraji vytřídí nejméně odpadu na osobu v České republice. Podle údajů společnosti EKO-KOM to loni bylo 19 kilogramů na osobu. Nejlepší Plzeňský kraj vytřídí 36,4 kilogramu na obyvatele. Podle radního Ústeckého kraje Antonína Terbera množství vytříděných odpadů rychle roste. Doufá proto v to, že se regionu podaří dostat na lepší místo.

Ještě v roce 2003 připadalo na jednoho obyvatele kraje 9,61 kilogramu vytříděného odpadu. Do letošního roku se množství zvedlo o téměř deset kilogramů a s prudkým nárostem kraj počítá i v tomto roce.

Do třídění odpadů je v regionu zapojeno 321 měst a obcí, ve kterých je umístěno 10 610 kontejnerů. V letošním roce má přibýt minimálně 356 dalších. Kraj také rozjíždí projekt, který by měl obcím pomoci s plánováním jak nejlépe kontejnery rozmístit, aby jich využívalo co nejvíce lidí. Připravena je i osvětová kampaň. Kraj chce i motivovat města, aby se snažila co nejvíce do třídění odpadu zapojit. Vyhlásil proto soutěž Skleněná popelnice, ve kterém nejlepší radnice ocení.

Podle Terbera ne všechna města třídění odpadů dobře podporují. V kraji jsou vidět rozdíly mezi jednotlivými okresy. Zatímco na Děčínsku a Litoměřicku se na jednoho obyvatele vytřídí přes 26 kilogramů na osobu, na Mostecku a Teplicku je to necelých 11 kilogramů.

Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů