Čtvrtek, 28. března 2024

V Chomutově odhalili firmy, které nezákonně likvidují odpad

V Chomutově odhalili firmy, které nezákonně likvidují odpad

Chomutov -- Chomutovští radní vyhodnotili kontroly, jež se od loňského května do letošního dubna zaměřily na odpadové hospodářství firem. Odbor životního prostředí magistrátu prověřil 334 živnostníků a podnikatelů, třetina z nich likvidovala odpad nezákonným způsobem. Dopustili se přestupku, za což jim byla vyměřena pokuta 2000 korun, informovala dnes ČTK chomutovská primátorka Ivana Řápková.

Živnostenský úřad eviduje na 4800 provozoven na území města, kontroly budou podle Řápkové pokračovat. "Reagovali jsme na stížnosti občanů. Poukazovali na to, že kontejnery u obytných domů zaplňují odpadem podnikatelé a firmy z okolí. Ukázalo se, že mají pravdu, v poslední době se ale situace zlepšila. Zaznamenali jsme výrazný nárůst firem, jež s technickými službami uzavřely smlouvu o odvozu odpadu," uvedla.

Firmy nemusejí podle ní uzavírat kontrakt na odvoz a likvidaci odpadu výhradně s technickými službami. "Jejich povinností je ale prokázat, že postupují v souladu s legislativou a vyhláškou města. Právě podezření, že velké množství podniků obchází zákon, neodvádí poplatky a odpad odkládá do cizích kontejnerů či na nepovolená místa, nás vedlo ke zvýšené kontrolní činnosti," doplnila.

Magistrát kvůli kontrolám posílil odbor životního prostředí o jednoho pracovníka. "Nový zaměstnanec se osvědčil, prodloužili jsme mu smlouvu do konce příštího roku," dodala Řápková.

Každý obyvatel Chomutova letos za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatí 412 korun, o 12 korun méně než loni. Důvodem jsou nižší náklady na svoz netříděného odpadu vzhledem k růstu objemu tříděného odpadu. Náklady na svoz a likvidaci odpadu dosahují v Chomutově s 51 000 obyvateli kolem 22 milionů korun ročně, z toho téměř šest milionů hradí město ze svých prostředků.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů