Čtvrtek, 28. března 2024

Karviná rozšiřuje od června svoz biologicky rozložitelných odpadů

Karviná rozšiřuje od června svoz biologicky rozložitelných odpadů

KARVINÁ - V červnu loňského roku zavedl Odbor životního prostřední Magistrátu města Karviné zkušební svoz biologicky rozložitelných odpadů od rodinných domků v Karviné-Ráji. Během pěti měsíců se podařilo shromáždit zhruba 370 tun odpadu (především trávy, zbytků rostlin a padlého ovoce).

V letošním roce, po velkém ohlasu z loňska, rozšířil odbor životního prostředí pravidelný svoz biologicky rozložitelných odpadů na další městské části. Svozové oblasti budou letos dvě.

První oblast: městské část Fryštát, Ráj, Lázně Darkov ( zde jen ulice Lázeňská), kde bude odpad svážen 1x týdně vždy ve středu.

Druhá oblast: městské části Nové Město, Mizerov, Hranice, kde bude odpad svážen 1x týdně vždy v pátek.

Shromážděný odpad poputuje do kompostárny, kterou vybudovala společnost DEPOS a.s. v areálu skládky odpadů v Horní Suché. Výsledný produkt (kompost) bude využíván pro rekultivaci skládky.

Zavedení svozu biologicky rozložitelného odpadu představuje nový směr ve snaze města o zlepšování a rozšiřování systému pro nakládání s komunálními odpady. Tato snaha města současně přispěje k plnění dlouhodobého cíle, totiž postupného snižování podílu biologického odpadu ukládaného na skládce.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů