Pátek, 29. března 2024

Gymnázium Postupická: Výzkum přístupu a zkušeností týkajících se recyklace v zemích EU

Gymnázium Postupická: Výzkum přístupu a zkušeností týkajících se recyklace v zemích EU
Letošní školní rok se gymnázium Postupická zapojilo do evropského projektu Comenius, který je pod záštitou Evropské Unie. Projekt vznikl na základě dlouhodobější spolupráce s gymnáziem Sundern v Německu a kromě těchto dvou států se na něm podílí Itálie a Velká Británie, která je zároveň koordinátorskou školou.
Cílem našeho projektu je získat zájem a pozornost věnovanou problematice recyklace odpadů a získat nové kontakty mezi studenty partnerských zemí. Dle našeho názoru je to stále aktuální téma, které je ne vždy dostatečně zdůrazňováno.

Po úspěšném schválení žádosti pro grand na daný projekt bylo v září uskutečněno přípravné setkání učitelů v Praze. Setkání se zúčastnili dva až tři zástupci z každé partnerské země. Cílem bylo seznámení učitelů jednotlivých škol s projektem, podrobná příprava projektu a drobné úpravy v časovém harmonogramu a názvu projektu.
Dalším bodem programu byla příprava vstupního kvízu a dotazníku, který byl poté předmětem statistického zpracování v jednotlivých partnerských zemích. Hlavní náplní prvních měsíců školního roku byly překlady dotazníků, kvízů a dalších materiálů týkajících se projektu z anglického jazyka do českého. Tyto dotazníky a kvízy byly poté vyplněny studenty prvních ročníků a tercií a následně byly podrobeny statistickému zpracování a porovnání mezi partnerskými zeměmi.
V důsledku toho, že výsledky nebyly uspokojivé, rozhodli jsme se pro osvětu studentů v této problematice. Studentky tercie C, které se na projektu podílejí nejvíce (Becková Denisa, Etlíková Barbora, Moravcová Anna, Píchalová Alena a Šímová Hana), vytvořili sled prezentací a referátů na téma: „Co se děje s odpadem po vhození do popelnice“. Prezentace studentky vytvořily na základě informací z návštěv Spalovny Malešice, Recyklační linky, Skládky Ďáblice a nemocnic.
V současné době se intenzivně připravujeme na závěrečné setkání v Sandwich v Anglii, které se uskuteční v červnu tohoto roku. Připravujeme prezentace o naší práci, škole, Praze a dále postery, které budou archivovány v tamější knihovně.

Karolína Pajková
http://www.sporilov.info
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů