Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Neapoli hoří hromady starých odpadků

V Neapoli hoří hromady starých odpadků
Obyvatelé Neapole se rozhodli po svém řešit problém odpadků, které už týden zaplavují ulice tohoto jihoitalského města i okolního kraje Kampánie, a začali rozkládající se hromady zapalovat. Přispívají tím ale k dalšímu zamoření oblasti hustým, a možná jedovatým dýmem, který nyní zamořuje tamější ovzduší, varovala agentura AP.

Na některých místech Neapole se dokonce odpadky navršily až do tří metrů, řada ulic je téměř neprůjezdná, protože firmy, které mají odvoz komunálního odpadu na starosti, mají všechny skládky už přeplněné.

Jen během nedělní noci museli hasiči zasahovat v Neapoli a v jejím okolí proti 150 nebezpečným požárům spojených s odpadky. Navíc v oblasti, kde žije na šest milionů obyvatel, začala ve zpracování odpadu podnikat v 80. letech místní mafie camorra, což celou situaci ještě zhoršuje.

Nynější situace v Kampánii je dalším projevem vleklé krize, která celou oblast sužuje už několik let a která v roce 2004 dokonce přiměla obyvatele oblasti k několikatýdenním protestům. Ty ale nepřinesly přes veškeré sliby místních úřadů žádné zlepšení; staré skládky jsou stále přeplněné nebo na soudní příkaz uzavřené, protože neodpovídají normám, a nové se nezačaly otevírat.

Vláda v Římě sice nedávno vydala souhlas s otevřením dalších skládek, jejich výstavba ale pokulhává. V řadě případů se ještě ani nezačalo stavět.

Problémy kolem svozu komunálního odpadu nakonec minulý týden přiměly regionálního velitele Civilní obrany Giuda Bertolase, aby rezignoval na funkci zvláštního vládního komisaře pro nakládání s odpadem v Kampánii. Premiér Romano Prodi nicméně Bertolasovu rezignaci nepřijal.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů