Úterý, 23. dubna 2024

Politik ČSSD podezřelý z ekologické nekázně

Politik ČSSD podezřelý z ekologické nekázně

JIŽNÍ ČECHY - Ředitel společnosti Pivkovice, a.s., a neúspěšný kandidát ČSSD na poslance Radek Božka má problém. Úředníci z odboru životního prostředí vodňanské radnice ho viní z toho, že nechal zakopat do země nebezpečný azbest.

Pracovníci zemědělské společnosti Pivkovice, a.s., které šéfuje Božka, byli přistiženi lidmi z odboru životního prostřední ve Vodňanech, jak vozí s traktory celé valníky nebezpečného dopadu do základů nové jímky, kterou budovali u kravína v jihočeských Netolicích. Přestože vedení společnosti uvádí, že do základů jímky vozili skelnou vatu, pneumatiky a eternit, který obsahuje nebezpečný azbest, pro následné roztřídění podle zákona, lidé z odboru životního prostředí to vidí jinak. Podle nich opodál čekající bagr ihned navezené hromady zasypal a nikdo by se tudíž k němu už nedostal. Na případ upozornili Haló noviny místní rolníci.

Traktor odpad vysypal, a než jsme stačili přijít, bylo to rozhrnuté. Rozhodně tam nebude nikdo nic přebírat, protože zem rovnou pěchovali. Byla tam skelná vata, pneumatiky, eternit a další odpad. Část z toho může být nebezpečným odpadem a může hrozit třeba i kontaminace spodních vod, pokud by byly mezi odpadky třeba hadry od oleje, potvrdil nám pravost informace šéf odboru životního prostřední vodňanské radnice Miroslav Filip. Sám na místě zasahoval. Na stavbě následně naplánoval provedení sondážních vrtů, a pokud mu to dodatečně zákon umožní, všechno znovu vyhrnout. Nevíme, co vše se tam navezlo a jak velkou hrozbu pro životní prostředí to může mít, dodal.

Ředitel a zároveň předseda společnosti Pivkovice, a.s., Radek Božka, který se loni v létě neúspěšně snažil dostat do Poslanecké sněmovny z osmnáctého místa jihočeské kandidátky ČSSD, uvádí, že odpad zemědělci do Netolic navezli kvůli jeho údajně plánovanému přebrání. Budeme tam odpad přebírat a zlikvidujeme jej podle zákona, jak má být. Rozhodně se to tam nevozilo, aby se to zahrabalo, uvedl v tiskovém prohlášení. Pracovníci odboru životního prostředí přitom mají fotografie, jak jsou fůry okamžitě zaváženy. Místní rolníci úřadům také sdělili, že to není poprvé, co se podobné hromady nepořádku někam vozily. Na stavbě při ukládání pracovalo asi pět lidí.

Zemědělci z přistižené společnosti vozili podle zaměstnanců odboru životního prostředí veškerý odpad, včetně stavebních zbytků, z nedalekého Bílska. Vše vysypávali na hromadu do základů budované silážní jámy, přičemž opodál měli už složeny betonové hranoly na stavbu bednění. Pro ČSSD případ znamená další aféru, do které byl zamotaný jejich regionální politik.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů