Čtvrtek, 28. března 2024

V hale s odpady shořela střecha

V hale s odpady shořela střecha

24.5. - Rozsáhlý požár bývalého zemědělského objektu likvidují hasiči v Podbřežicích na Vyškovsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 18.07 hodin. Oheň, který zřejmě vypukl na nákladní rampě, zachvátil střechu bývalého kravína o půdorysu cca 90 krát 11 metrů.

Objekt nyní využívá firma zabývající se zpracováním a využíváním odpadů. Vzhledem k rozsahu události byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místě zasahuje 10 požárních jednotek – čtyři jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Vyškově, Slavkově, Bučovicích a v Brně, a dobrovolné jednotky z Rousínova, Vyškova, Bučovic, Medlic, Křenovic a Drnovic. Do zásahu je nasazeno 15 požárních vozidel. Protože v objektu byly skladovány odpady i chemikálie, o události byly informovány odbor životního prostředí Městského úřadu ve Vyškově a Česká inspekce životního prostředí.

Hasiči, kteří vzhledem k silnému zakouření objektu zasahovali v dýchací technice, proti plamenům postupně nasadili osm vodních proudů, z toho dva proudy s těžkou pěnou. K jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u rybníka nedaleko obce. Z objektu hasiči vynesli tlakové acetylénové lahve svařovací soupravy. Požár se podařilo lokalizovat ve 20.03 hodin. Rozebírání zbytků konstrukce střechy, vyklízení látek a materiálů uskladněných na půdě a dohašování lokálních ohnisek bude pokračovat až do pozdních nočních hodin.

Požár zničil střechu objektu, oheň zasáhl nádoby s obsahem 500 litrů kyseliny sírové ve 33procentní koncentraci (jednalo se o kyselinu do autobaterií). V půdním prostoru firma podle předběžných poznatků dále skladovala textil, pneumatiky, polystyrén a gumové hadice. Rozšíření požáru do přízemí, kde byly skladovány chemikálie, obaly od barev a zdravotnický odpad, se hasičům podařilo zabránit. Kyselinu sírovou voda používaná při hašení podstatně rozředila a její zbytky podle zjištění pracovníka odboru životního prostředí MěÚ vytekly do přízemí a na okolní pole. Do nejbližšího vodního toku, vzdáleného 300 metrů, zbytky kyseliny a toxických zplodin hoření nepronikly. Hustý kouř z požářiště se šířil do volného terénu a nezasáhl žádnou obydlenou oblast. O případném odtěžení kontaminované půdy a jiných opatřeních odborníci rozhodnou zítra.

Příčina vzniku požáru je v šetření, způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na osm milionů korun. Z toho na dva miliony vyčíslil hodnotu zničeného drtiče a mlýna na zpracování odpadů, a na šest milionů korun hodnotu zničené stavební části objektu a uskladněného materiálu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

http://www.pozary.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů