Pátek, 29. března 2024

Pôvodní obyvatelia Austrálie povolia vláde skladovať jadrový odpad

Pôvodní obyvatelia Austrálie povolia vláde skladovať jadrový odpad

SYDNEY 25. mája (SITA/AFP) - Skupina pôvodných obyvateľov Austrálie v piatok súhlasila, že za niekoľko miliónov dolárov povolí vláde skladovať jadrový odpad na ich území. Podľa návrhu dohody si vláda prenajme od kmeňa Ngapa pôdu v Severnom teritóriu v oblasti Muckaty Station. Ako povedala ministerka pre vedu Julie Bishopová, vláda použije miesto na skladovanie nízko a stredne rádioaktívneho odpadu vrátane použitého paliva z jediného austrálskeho reaktora v Lucas Heights pri Sydney. Oblasť Muckaty je jedným zo štyroch miest, ktoré vláda zvažuje ako budúcu skládku. Je však jediným, ktorého obyvatelia tento plán privítali.

Rada Severnej zeme, domorodý orgán, ktorý dohodu v mene vlastníkov pôdy vyjednáva, informoval, že vláda kmeňu zaplatí 12 miliónov austrálskych dolárov. 11 miliónov vyplatí v splátkach do charitatívneho fondu určeného pre potreby kmeňa a milión pôjde na vzdelávacie programy pre Aborigénov z tejto oblasti. Predseda rady John Daly je presvedčený, že vláda sa nakoniec rozhodne pre oblasť Muckaty.

Plán kritizujú austrálski Zelení. Ich senátorka Christine Milneová tvrdí, že "vláda Aborigénov vykorisťuje". "Jadrový odpad má polčas rozpadu 25 000 rokov a oblasť bude nebezpečná štvrť milióna rokov. Suma 12 miliónov je smiešna," vyhlásila.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů