Sobota, 20. dubna 2024

Kompostéry nahradí zelené hromady odpadu

Kompostéry nahradí zelené hromady odpadu

Pokud na zahradě začnete cíleně hromadit organický odpad, získáte z něj jednoduše kvalitní hnojivo. Vadí vám ale nevzhledné hromady humusu? V tom případě pomohou kompostéry a kompostovací síla.

Kam s nimi?

Kompostéry umístěte nejlépe do polostínu či stínu. Přílišné teplo a větrno humus vysuší a bez vlhkosti kompostovací proces nepokračuje. Kolem kompostéru byste si měli nechat dostatek místa na práci s nářadím.

Měl by být přístupný za každého počasí a nepříliš vzdálený od domu, protože to budete právě vy, kdo do něj bude další a další suroviny nosit. Nezapomeňte také na sousedy, jimž se jistě nebude zamlouvat přítomnost kompostéru u nosu ve chvíli, kdy se odchýlíte od správného postupu kompostování.

Co se hodí ke kompostování?

Kompostovat můžete všechny ovocné, zeleninové, kávové a čajové zbytky. Dále novinový papír, papírové ručníky, lepenku, mléčné produkty, posekanou trávu, listí, drnové řezy, větvičky, třísky, piliny, hobliny, kůru, trus hospodářských zvířat, ořechové a vaječné skořápky, popel ze dřeva, drcené seno a slámu, plevel před květem a tvorbou semen, piliny či slupky z brambor.

<abioodpad.jpg src="http://www.abecedazahrady.cz/getfile.aspx?id_file=4712" width=300>
Na první pohled nevábný odpad, ale co z něj může vzniknout, stojí za to; foto www.kompostery.cz

Co si odpustíme

Hlavně do kompostérů nepatří žhavý popel a lehce hořlavé materiály. Je jasné proč. Dále kosti, keramika, kůže, odřezky masa, tuky, nemocné rostliny, slupky z tropického ovoce, pecky, popel z uhlí a cigaret, plasty, kovy, sklo, kameny, chemicky ošetřené materiály, časopisy a čerstvý oddenkový plevel (svlačec, bršlice kozí noha, pýr... lze ho použít maximálně po předchozím usušení), nať z brambor, zvířecí a lidské výkaly.

Druhy kompostérů

Zásobníky se zhotovují ze dřeva, plastu, betonu, kamenů, pletiva a kovu. Můžete si je buď koupit v obchodech, anebo sami vyrobit. Při výrobě doma si dávejte pozor na příliš malé nebo naopak velké větrací otvory.

K největší nevýhodě dřevěných zásobníků patří jejich omezená životnost. Dřevo totiž nesmí obsahovat přípravky, jež v sobě mají jedovaté látky, které by se mohly dostat do potravního řetězce. Betonové a kamenné kompostéry se hodí do velkých zahrad. Měly by mít spodní část vybetonovanou, dále větrací otvory a možnost odtoku nadbytečné vody. Ovšem tyto druhy kompostérů se obtížně přemisťují.

kompostér 1.jpg
Kompostéry můžete vybírat z mnoha typů i materiálů; foto www.kompostery.cz

Výška pletivových kompostérů by neměla moc přesahovat přes jeden metr a dvacet centimetrů. K jejich výrobě používáme pletivo s malými oky. Plastové kompostéry se vyrábějí uzavřené a otevřené. V těch uzavřených se musí dostatečně dodržovat kompostovací pravidla, jinak dochází k problémům při rozkladu.

Pokud zvolíte kovový kompostér, měl by mít antikorozní povrchovou úpravu, větrací otvory a tepelnou izolaci. Samozřejmě si můžete zásobníky vytvořit i z jiných materiálů nebo z již zhotovených věcí, jako je například sud, ale vždy musíte vědět, k čemu dříve sloužily nebo co vše materiál obsahuje, aby nedošlo k průniku nevhodných látek do kompostu.

Když nejsem kutil

Kompostéry nabízí hned několik výrobců a obchodníků. Ceny se mění podle objemu, váhy či způsobu provedení výrobku. Pro začátek, abyste získali přehled, stačí omrknout nabídky firem na internetu. Pár jsme jich pro vás vyhledali.

Například Jelínek-Trading spol. s r.o. má v sortimentu výrobu plastových komposterů a sil, v cenových relacích od devíti set korun do tří tisíců devět set. K některým tipům nabízí i drtiče za výhodné ceny (www.kompostery.cz).

Internetový obchod AT servis s r.o. nabízí kompostéry firmy AL-KO od sedmi set padesáti korun do tisíce tři sta padesáti korun (www.atservis.cz).

kompost.jpg
Výsledný produkt vás nadchne, uvidíte malý zázrak proměny; foto www.kompostery.cz

Firma Lesoservis vyrábí kompostéry z ofrézované kulatiny o průměru sto dvacet milimetrů. V nabídce najdete kompostér o rozměru sto padesát krát sto padesát centimetrů za pět tisíc dvě stě čtyřicet tři korun a kompostér o rozměrech dvě stě krát dvě stě centimetrů za necelých sedm tisíc čtyři sta korun (www.lesoservis.cz).

Na internetových stránkách firmy Garden technik si můžete vybrat z mnoha kompostérů v cenových relacích od devíti set čtyřicet korun do přibližně dvou a půl tisíce korun českých (www.garden-technik.cz).

Petra Nachtmanová
http://www.abecedazahrady.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů