Čtvrtek, 28. března 2024

Envikongres jednal o odpadech

Envikongres jednal o odpadech
Stěžejní doprovodný program Ekologických veletrhů Envikongres 2007 se v úvodním dnu zaměřil na aktuální problémy odpadového hospodářství, tj. připravované změny evropské i české legislativy, možnosti snížení podílu skládkovaného biologicky rozložitelného odpadu a zpřísnění podmínek ukládání odpadů na skládky.

Jak konstatovali přítomní odborníci z Ministerstva životního prostředí ČR, situace v nakládání s odpady se u nás v posledních letech výrazně zlepšila a je na srovnatelné úrovni se státy západní Evropy, i když v některých oblastech se cíle stanovené Plánem odpadového hospodářství ČR stále nedaří plnit. K našim úspěchům patří například snižování produkce odpadů ve vztahu na jednotku a vývoj HDP, pokles produkce nebezpečného odpadu nebo zvýšení podílu využitých obalových odpadů. Podle poslední evropské statistiky dosáhla ČR stejně jako Německo 44% recyklace plastových odpadů, což je nejvyšší hodnota v Evropě. Naopak k problematickým oblastem patří nakládání s biologicky rozložitelným komunálním odpadem, jehož množství ukládané na skládky se nedaří snižovat potřebným tempem, ale v poslední době naopak roste.

Envikongres jednal také o připravované evropské směrnici o odpadech, která s ohledem na energetickou účinnost označuje spalovny za zařízení pro využití odpadu. Česká republika, která se obává nárůstu přeshraniční přepravy směsného komunálního odpadu, naopak prosazuje klasifikaci spalovny jako zařízení pro odstranění odpadu. K zajímavým tématům konference patřilo také nakládání s odpadem v rizikových situacích jako jsou povodně a jiné přírodní katastrofy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů