Čtvrtek, 28. března 2024

Limit, při jehož překročení je nutné objekt sanovat, překročilo 10 pesticidů

Limit, při jehož překročení je nutné objekt sanovat, překročilo 10 pesticidů

Limit, při jehož překročení je nutné objekt sanovat, překročilo 10 pesticidů

PLZEŇ – Výsledky nejnovějších rozborů omítek, smetků z podlah a půdy z bývalého skladu pesticidů v Klatovech - Lubech potvrdily nutnost sanace objektu. Ukázalo se, že zamoření budov nejen přetrvává, ale je ještě vážnější, než se předpokládalo. „Limit, při jehož překročení je nutné určité území dekontaminovat (označovaný jako „limit C“) přesáhly letos odebrané vzorky v případě deseti pesticidů (1), což je mnohem více nežli jsme očekávali na základě předchozích měření,“ shrnul závěr měření vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů a předseda Arniky RNDr. Jindřich Petrlík.

Vzorky byly testovány v laboratoři ALS Laboratory Group. Analýzy ve vzorcích prokázaly nejvyšší překročení limitu C u fensonu (2), jehož koncentrace byly pětkrát vyšší nežli stanovuje limit C pro průmyslové oblasti. Velice vysoké zůstávají také koncentrace atrazinu (3), simazinu (4), nitrofenu (5), celkové sumy DDT  s metabolity (6) a MCPA (7).  „Jeden z odebraných vzorků jsme tentokrát nechali prověřit na širší škálu pesticidů než dosud. Ukázalo se, že v omítkách a smetcích z podlahy z bývalého skladu pesticidů se nachází více toxických látek, než kolik jich dosavadní měření odhalila,“ vysvětlil Petrlík.

Arnika nová měření zadala proto, že poslední odběry vzorků a měření na obsah pesticidů v samotném skladu proběhla před čtyřmi roky (8). „Při vyjednávání s úřady se objevil opakovaný argument, že znečištění se snižuje a že měření, z nichž Arnika a moje rodina vycházíme jsou starého data. Jak je ale vidět z nových měření, asi jde o problém, který se ani s přibývajícími lety sám nevyřeší,“ řekl pan Václav Rychtařík, majitel kontaminovaného objektu. Že se věc netýká už jen samotného objektu potvrdila měření a posudky zadané sdružením Arnika v loňském roce. Vysoké koncentrace pesticidů byly prokázány v rybách z Drnového potoka a následné rozbory sedimentů z potoka pak ukázaly, že zdrojem znečištění je právě sklad Václava Rychtaříka (9).

Sklad získala v restituci  rodina Rychtaříkových a již několik let se potýká s tím, že jim ho Agropodnik Klatovy, a.s. (dnešní Proagro) a stát vrátily znečištěný dnes většinou již zakázanými pesticidy.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů